settings icon
share icon
Kérdés

Kitől félt Káin miután megölte testvérét Ábelt?

Válasz


Mózes első könyvének 4:13-14 igerész tanúsága szerint Káin nem sokkal öccse megölése után így kiáltott keserűségében az Úrhoz:

„Akkor monda Kain az Úrnak: Nagyobb az én büntetésem, hogysem elhordozhatnám. Ímé elűzöl engem ma e földnek színéről, és a te színed elől el kell rejtőznöm; bujdosó és vándorló leszek a földön, és akkor akárki talál reám, megöl engemet." De pontosan kitől tartott ennyire Káin? A Genezis könyve mindeddig csak az első emberpárról és a már halott Ábelről, valamint magáról Káinról tesz említést. Ki jelenthetne tehát lehetséges veszélyt Káinra?

Fontos felismernünk, hogy Káin és Ábel már felnőtt emberek voltak, mikor Káin megölte Ábelt. Mindkét testvér gazdálkodó földműves ember volt, földdel és állatokkal is rendelkeztek (Genezis 4:2-4). A Szentírás nem említi, hogy Káin és Ábel pontosan milyen idős volt az eseménykor, de valószínűsíthető, hogy 30-40 év körül lehettek. A Szentírás arról sem tesz említést, hogy Ádámnak és Évának Ábel és Séth között született volna más gyermeke (Genezis 4:25). Ugyanakkor felettébb valószínűtlen, hogy a világ valaha élt legtökéletesebb emberpárja hosszú évtizedeken keresztül nem hoz létre új utódokat. Ádámnak és Évának számos gyermeke született Séth után (Genezis 5:4), szóval miért is ne lehetne más utóduk Ábel és Séth között is? Isten Igéje egy szóval sem állítja, hogy Ábel halála után Séth lett volna az első gyermek, vagy az első fiúgyermek. Azt azonban nagyon is állítja, hogy Séth mintegy Ábel helyett adatott Istentől. A Genezis 5. fejezete Séth vérvonalát követi le. Halála előtt minden bizonnyal Ábel volt az Isten által választott (kisebbik) fiú, akinek a leszármazási ágán keresztül majd meg kellett születnie a Messiásnak (Genezis 3:15). Séth pontosan ebben az értelemben pótolta Ábelt.

Kitől tartott tehát ennyire Káin? Káin saját testvéreitől, nővéreitől, unokatestvéreitől tartott, akik felnőtt emberek lévén mind képesek lettek volna bosszút állni rajta. Annak a ténye, mely szerint Káinnak már volt felesége (Genezis 4:17) közvetett bizonyítéka annak, hogy Ádámnak és Évának Káin és Ábel után, de még Séth előtt, más gyermeke is volt .

EnglishVissza a magyar oldalra

Kitől félt Káin miután megölte testvérét Ábelt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries