settings icon
share icon
Kérdés

Júdás Iskáriótes megbocsátást/üdvösséget nyert?

Válasz


A Biblia világosan beszél arról, hogy Júdás nem üdvözült. Jézus maga mondta Júdásról: „Az Emberfia elmegy, amint meg van írva róla, de jaj annak az embernek, aki az Emberfiát elárulja: jobb lett volna annak az embernek, ha meg sem születik" (Máté 26:24). Itt egy világos képét látjuk annak, hogy Isten szuverenitása miként jár együtt az ember akaratával. Isten már a távoli múltban elrendelte, hogy Krisztus Júdás árulásának áldozatává essék, meghaljon a kereszten a bűneinkért, és feltámadjon. Erre gondolt Jézus, amikor azt mondta, hogy „elmegy, amint meg van írva róla". Semmi sem akadályozhatja meg Isten tervét, hogy üdvösséget szerezzen az emberiségnek.

Az a tény azonban, hogy mindez el volt eleve rendelve, nem jelent kifogást Júdás számára, és nem menti fel a büntetés alól, amelyet az eseményekben betöltött szerepe miatt kell elszenvednie. Júdás maga hozta meg a saját döntéseit, és ezek okozták a kárhoztatását. Ezek a döntések viszont tökéletesen illettek Isten szuverén tervébe. Isten nemcsak a jó, hanem a gonosz embereket is irányítja, hogy felhasználja őket a céljai elérésére. Itt azt látjuk, hogy Jézus elítéli Júdást, de ha figyelembe vesszük, hogy Júdás közel három éven át vele együtt járt-kelt, látjuk, hogy Jézus bőségesen adott lehetőséget Júdás számára, hogy megtérjen és üdvösséget nyerjen. Júdás még szörnyű tettét követően is térdre hullhatott volna, Isten megbocsátásáért esedezve az árulás miatt. De nem tette. Lehet, hogy érzett némi félelemből fakadó lelkiismeret-furdalást, aminek következtében visszaadta a pénzt a farizeusoknak, de soha nem tért meg, és inkább öngyilkosságot követett el, ami az önzés végső megnyilvánulása (Máté 27:5-8).

A János 17:12 ezt mondja Júdásról: „Amikor velük voltam, én megtartottam őket a te nevedben, amelyet nekem adtál, és megőriztem őket, és senki sem kárhozott el közülük, csak a kárhozat fia, hogy beteljesedjék az Írás." Egy ponton azonban Júdás prófétának tartotta Jézust, sőt, lehet, hogy a Messiásnak is. Jézus kiküldte a tanítványokat, hogy hirdessék az evangéliumot, és tegyenek csodákat (Lukács 9:1-6). Júdás is tagja volt ennek a csoportnak. Júdásnak volt hite, de nem igazi, üdvözítő hite. Júdás soha nem „tért meg", csak egy ideig követte Krisztust.

EnglishVissza a magyar oldalra

Júdás Iskáriótes megbocsátást/üdvösséget nyert?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries