settings icon
share icon
Kérdés

Ki volt Joseph Smith?

Válasz


Joseph Smith széleskörben a mormon egyház alapítójaként vált ismertté, melyet "Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus egyháza" néven is jegyeznek. Joseph Smith kiskorától fogva rendelkezett okkult erőkkel, vagy legalább is ezt hitték. Már gyermekkorában is olyan látóként volt ismert, aki az elbeszélések szerint egy ún. látó-kő segítségével képes volt ezüstlelőhelyek és más nemesfém források felderítésére. Apját, és őt is, kincskeresőként tartották számon, és mindketten jóslást és mágiát is alkalmaztak felderítő körutaikon. Ez persze ismertté és híressé tette őt. Egyesek még ma is szentnek tartják, mások pedig komplett csalónak és kuruzslónak.

Joseph Smith a nagy szellemi megújulás idején nőtt fel. Ezt a mozgalmat resztoránizmusnak (vallási restaurációs mozgalom) is szokták nevezni. Joseph Smith ebben az időben, nagyjából 1820-ban, állította először, hogy egy csodálatos vízióban testben megjelent neki az Atya és a Fiú Isten, és szólt hozzá, mikor az erdőben imádkozott. A feljegyzések szerint ez a két „befolyásos személy" nemtetszését fejezte ki a keresztény egyház állapotát illetően, és ezért egy bekövetkező szellemi restaurációt jelentett be. Smith-nek pedig azt mondták, hogy őt választották ki arra, hogy ezt az új korszakot bevezesse. A mormon egyház a kezdeteitől fogva egészen a mai napig azt állítja magáról, hogy ő a kereszténység egyetlen és kizárólagos igaz képviselője.

A mormon vezetőség következetesen azt tanítja, hogy az apostolok halála után az igaz kereszténység gyakorlatilag széthullott és elfordult Istentől. Ezáltal vált szükségessé a szellemi megújítás. Joseph Smith és barátai azonban még az állítólagos mennyei jelenés után is változatlanul okkult módszerekkel tárták fel a kincseket. Ezekben az időkben az ilyen okkult praktikákat a helyi törvények is tiltották, így Smith-t 1826-ban kristálygömbös jóslás miatt el is ítélték. Mielőtt azonban Chenango Countyban, New York államban, bíróság elé állították volna, Isten eme „új prófétája" egy újabb mennyei kijelentésével borzolta a kedélyeket. 1823-ban Smith azt állította, hogy a Moroni nevű angyal meglátogatta őt és megmutatta neki, hogy Palmyra városában arany táblákat fog találni. Ezeken az arany táblákon Mormon ősatya-, és a kitalált zsidó törzsének, ősi története áll, akik állítólag a keresztény evangélium igazságának újabb tanúi. Mormon történeti írásokban lejegyezték, hogy Smith egy különleges szemüveget kapott az angyaloktól, aminek segítségével képes volt az arany táblák üzenetét lefordítani. Arról is beszámoltak, hogy a fordítás ideje alatt Pennsylvaniában 1829. május 15.-én Keresztelő János, Péter apostol, Jakab apostol és János apostol is kitüntette látogatásával azt a küldöttet, aki segítette Smith-t a fordításban, hogy átruházzák a jelenkori emberiségre az ároni papság intézményét. Ilyen, és ehhez hasonló lenyűgöző történeteket találunk még Smith könyvében, amely a Pearl of Great PriceNagyértékű gyöngy címet viseli.

Joseph Smith azt állította, hogy különleges víziói során az egek megnyíltak felette, és betekinthetett a mennybe. Palmyra városának 62 lakója azonban tudatni akarta az utókorral, hogy milyen emberként ismerték Joseph Smith-t, családját, és hiedelmeit, és okkult kincskereső praktikáit, így közös nyilatkozatot készítettek és írtak alá. Eszerint Smith és családja teljesen erkölcstelen volt, és sok gonosz szokás függői voltak, így az okkult rituálékéi is. Joseph Smith mindezek ellenére mégis azt állította magáról, hogy ő Isten szócsöve, tehát azt mondta hogy ha ő beszél, akkor valójában Isten szól. Sok követője el is hitte Smith szavait, így minden alkalommal, mikor Smithnek újabb látomása volt, akkor komolyan vették, még akkor is, ha az tartalmilag nyilvánvalóan teljesen ellentmondott a Szentírás szellemének és a keresztény erkölcsi értékrendnek. Smith többnejűségről szóló új „isteni" kijelentése csak egy példa erre.

Bármilyen legyen is Smith személyének a megítélése „Istentől való" kinyilatkoztatásai jó pár évre hírnevet szereztek neki. Fantáziadús történetei science fiction-öket megszégyenítő módon keverik a Biblia igazságát mesékkel, mintegy teljesen kiforgatva azokat. Smith mindig kényesen ügyelt arra, hogy a bibliai igazságot a lehető legjobban imitálja, és számos alkalommal átírta a Bibliát. Sokak számára Smith kifordított teológiája nem más, mint a valós teológia a torzképe. Tudatosan próbál meg az emberek felületes Biblia-ismeretére építeni és ezzel híveket csalogatni.

Joseph Smith végül egy lincselés következtében lelte halálát. A poligámia kapcsán felmerült vita lecsendesítésének kísérlete után az egyház Nauvooban, Illinois államban telepedett le. Smith és követői megtámadtak egy mormon-ellenes sajtóépületet, amiért a rendőrök őrizetbe vették őket. A börtönt eztán egy 200 fős feldühödött tömeg ostromolta meg, majd Smith-t testvérével együtt megölték. Smith korai halála után az "egyház" kettészakadt. A Smith által alapított egyház (Christ-RLDS közösség) központja Missouri és Utah államokban maradt, míg sok más mormon az új vezetőt, Brigham Youngot, követte.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki volt Joseph Smith?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries