settings icon
share icon

Jónás könyve

Szerző: A Jónás 1:1 Jónás prófétát nevezi meg Jónás könyvének szerzőjeként.

Keletkezés ideje: Jónás könyve vélhetően Kr. e. 793 és 758 között íródott.

A könyv célja: A könyv kulcstémája az engedetlenség és az ébredés. Jónásnak a cethal gyomrában kiváló alkalma adódott arra, hogy megtérjen és csodás szabadulásért imádkozzon. Kezdeti engedetlenségét nem csupán a személyes lelki ébredése követte, hanem a niniveieké is. Jónás ninivei munkáját sokan minden idők legnagyobb evangelizációs vállalkozásaként is szokták emlegetni.

Kulcsigék: Jónás 1:3: „El is indult Jónás, de azért, hogy Tarsísba meneküljön az ÚR elől…”

Jónás 2:1: „Az ÚR azonban odarendelt egy nagy halat, és az lenyelte Jónást. Három nap és három éjjel volt Jónás a hal gyomrában.”

Jónás 2:3: „Nyomorúságomban az ÚRhoz kiáltottam, és ő meghallgatott engem. A halál torkából kiáltottam segítségért, és te meghallottad hangomat.”

Jónás 3:10, "Amikor Isten látta, amit tettek, és hogy megtértek a rossz útról, megbánta Isten, hogy veszedelembe akarta dönteni őket, és nem tette meg."

Rövid összefoglalás: Jónást a félelem és a büszkeség késztette arra, hogy elfusson Isten elől. Nem akar Ninivébe menni és Isten parancsának engedelmeskedve megtérésre hívni az embereket, mert az ellenségeinek tekinti őket, s biztos benne, hogy Isten végül nem váltja be a fenyegetését, és nem pusztítja el a várost. Inkább egy olyan hajóra száll fel, amely éppen az ellenkező irányba, Tarsísba tart. Nem sokkal később ádáz vihar tör rájuk, mire a legénység sorsvetéssel megállapítja, hogy Jónás a bajok forrása. A tengerbe vetik, de lenyeli egy hatalmas hal. Miután három napot és három éjszakát töltött a gyomrában, megtér a bűneiből Istenhez, és a hal partra veti (nem tudni, miért volt szükséges ennyi időre a megtéréshez). Jónás ezután megteszi az 1600 km-es utat Ninivébe és prédikációja hatására nagy ébredés tör ki a városban. A próféta mégsem elégedett — sőt duzzog is ahelyett, hogy hálás lenne Ninive megtéréséért. Isten a szél, egy tök és egy féreg segítségével megérteti vele, hogy Ő kegyelmes Isten, és Jónás végül meg is tanulja a leckét.

Mit vetít előre a könyv: Jézus saját szavaiból tudjuk, hogy Jónás Krisztus egyik előképe. A Máté 12:40-41-ben Jézus azt mondja, hogy ugyanannyi időt tölt majd a sírban, mint Jónás töltött a hal gyomrában. Aztán azzal folytatja, hogy a niniveiek megtértek Jónás prédikációjára, a farizeusok és a törvény tanítói azonban visszautasították Jézust, aki sokkal nagyobb Jónásnál. Jónás a megtéréssel és a megváltással kapcsolatos Isteni igazságot prédikálta a niniveieknek, és Jézus is ugyanazt az üzenetet hirdette (Jón 2:9; Jn 14:6), vagyis hogy egyedül Istennél és Isten által lehet üdvösséget nyerni (Róm 11:36).

Gyakorlati alkalmazás: Isten elől nem lehet elbújni. Amit el akar végezni rajtunk keresztül, az végbemegy, bárhogy ellenkezzünk vagy vonakodjunk is. Az Efézus 2:10 arra emlékeztet, hogy neki terve van az életünkkel és gondoskodik róla, hogy alkalmazkodjunk a tervéhez. Mennyivel egyszerűbb volna azonban, ha — Jónással ellentétben — azonnal engedelmeskednénk akaratának!

Isten szeretetének egyik jele, hogy Ő mindenki számára elérhető, faji és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül, függetlenül attól, hogy az illetőnek mennyire jó vagy rossz a híre. Minden korban, minden ember számára felkínálja az evangélium ingyen ajándékát, és mi, keresztények kaptuk azt a feladatot, hogy Isten követeiként eljuttassuk azt az emberekhez, majd örüljünk, amikor hitre jutnak. Isten osztozni akar velünk ebben az örömben ahelyett, hogy irigykednénk vagy neheztelnénk azokra, akik „az utolsó pillanatban” térnek meg vagy éppen más körülmények között jutnak hitre, mint ahogyan az velünk történt.

EnglishVissza a magyar oldalra

Jónás könyve
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries