settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan kell érteni a Jelenések 12-t?

Válasz


A Jelenések 12-ben János egy látomásban látott egy asszonyt „a napba öltözve, és a lába alatt a hold, a fején pedig tizenkét csillagból álló korona" (Jelenések 12:1). Figyeljük meg a hasonlóságot ezen leírás és a József által adott leírás közt, amelyet apjáról, Jákóbról (Izrael), anyjáról és testvéreiről adott (1Mózes 37:9-11). A 12 csillag Izrael 12 törzsére vonatkozik. Az asszony tehát a Jelenések 12-ben Izrael.

További bizonyítékként szolgál erre a magyarázatra a Jelenések 12:2-5, amely azt mondja, hogy az asszony várandós volt és vajúdott. Noha igaz, hogy Mária szülte Jézust, az is igaz, hogy Jézus, a Júda törzséből való Dávid fia, Izraeltől származott. Bizonyos értelemben Izrael szülte vagy adta Krisztus Jézust. Az 5. vers szerint az asszony „fiúgyermeket szült, aki vasvesszővel legeltet minden népet. A gyermek elragadtatott az Istenhez, az ő trónusához". Ez nyilvánvalóan Jézusról szól. Jézus ment fel a mennybe (ApCsel 1:9-11), és egy nap eljön, hogy felállítsa a királyságát a földön (Jelenések 20:4-6), és tökéletesen ítélve uralkodjon (a vasvessző kapcsán ld. Zsoltárok 2:7-9).

Az asszony menekülése a pusztába 1260 napra arra a jövőbeli eseményre utal, amelyet nagy nyomorúságnak nevezünk. Az 1260 nap 42 hónap (30 napos hónapokkal számolva), ami épp 3,5 évet tesz ki. A nyomorúság felénél a fenevad (az Antikrisztus) felállít magáról egy képet a Jeruzsálemben építendő templomban. Ez az az utálatosság, amelyről Jézus beszélt a Máté 24:15-ben és Márk 13:14-ben. Amikor ez bekövetkezik, a fenevad megszegi a békeszerződést, amelyet Izraellel kötött, és a népnek menekülnie kell, hogy mentse az életét – valószínűség szerint Petrába (ld. még Máté 24, Dániel 9:27). A zsidóknak ezt a menekülését jelképezi a pusztába menekülő asszony.

A Jelenések 12:12-17 leírja, miként harcol az ördög Izraellel, megpróbálván elpusztítani azt (a Sátán tudja, hogy viszonylag kevés ideje van – ld. Jelenések 20:1-3,10). Azt is olvassuk, hogy Isten megóvja Izraelt a pusztában. A Jelenések 12:14 azt mondja, hogy Isten megvédi Izraelt a gonosztól „ideig, időkig és idő feléig" („ideig" = 1 év, „időkig" = 2 év, „idő feléig" = fél év).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan kell érteni a Jelenések 12-t?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries