settings icon
share icon
Kérdés

Melyek az utolsó idők jelei?

Válasz


A Máté 24:5–8 megad néhány fontos támpontot, melyek segítségével felismerhetjük az utolsó idők közeledtét: „Mert sokan jönnek majd az én nevemben, és ezt mondják: ’Én vagyok a Krisztus!’ — és sokakat megtévesztenek. Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég. Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé.” A hamis Krisztusok, a háború, az éhínség, a pestis és a természeti katasztrófák megszaporodása — ezek az utolsó idők jelei. Mindezek mellett ebben a szakaszban figyelmeztetést kapunk: ne tévesszen meg bennünket, ezek az események csupán a szenvedés kezdetét jelentik, a vég csak ezután következik.

Néhány értelmező minden földrengésre, politikai zűrzavarra és minden Izraelt ért támadásra az utolsó idők gyors közeledtének biztos jeleként tekint. Jóllehet ezek az események az utolsó napok közeledését jelzik, nem feltétlenül arra utalnak, hogy már az utolsó időkben élünk. Pál apostol arra figyelmeztetett, hogy az utolsó napokban látványosan megsokasodik a hamis tanítás. „A Szent Szellem világosan megmondja, hogy az utolsó időkben némelyek elszakadnak a hittől, mert megtévesztő lelkekre és ördögi tanításokra hallgatnak” (1 Timóteus 4:1). Az utolsó napokat „nehéz időknek” mutatja be az emberek egyre inkább gonosz természete és „igazságnak ellenszegülő” viselkedése miatt (2 Timóteus 3:1–9 és 2 Thesszalonika 2:3).

További jeleknek tekintető egy jeruzsálemi zsidó templom újjáépítése, Izrael felé irányuló ellenségeskedés növekedése, és az egyetemes világuralom felé haladás. Viszont az utolsó idők legkiemelkedőbb jele maga Izrael népe. Izraelt — i.sz. 70 óta tulajdonképpen először — 1948-ban független állammá nyilvánították. Isten ígéretet tett Ábrahámnak, hogy utódainak adja Kánaánt „örök birtokul” (1 Mózes 17:8), Ezékiel pedig Izrael testi és szellemi újjáéledéséről prófétált (Ezékiel 37. rész). Izrael, a saját földjén letelepedett nemzet fontos tényező az utolsó idők próféciáinak tükrében, mivel kiemelkedő szerepet játszik az eszkatológiában (Dániel 10:14; 11:41; Jelenések 11:8).

Ezen jelek tudatában bölcsen és józanul vélekedhetünk azzal kapcsolatban, hogy mit várhatunk az utolsó időkben. Ugyanakkor a fent említett események közül egyiket sem szabad kiragadnunk, hogy önmagában a közeledő utolsó idők egyértelmű jelének tekintsük. Isten elég információt adott számunkra ahhoz, hogy felkészültek lehessünk; erre szól az elhívásunk is.

EnglishVissza a magyar oldalra

Melyek az utolsó idők jelei?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries