settings icon
share icon
Kérdés

Milyen jelt tett Isten Kainra (1Mózes 4:15)?

Válasz


Miután Kain megölte a testvérét, Ábelt, Isten ezt mondta neki: „Most azért légy átkozott, kitaszítva arról a földről, amely megnyitotta a száját, hogy befogadja testvéred kiontott vérét a kezedből. Ha a földet műveled, nem adja többé neked termőerejét. Bujdosó és kóborló leszel a földön" (1Mózes 4:11-12). Kain erre így siránkozott: „Nagyobb a büntetésem, semhogy elhordozhatnám. Íme, elűztél ma erről a földről, el kell rejtőznöm színed elől, bujdosó és kóborló leszek a földön, és meggyilkolhat bárki, aki rám talál" (1Mózes 4:13-14). Isten azt felelte: „Nem úgy lesz! Ha valaki meggyilkolja Kaint, hétszeresen kell bűnhődnie". Ekkor az Úr egy jelt tett Kainra, hogy senki se ölje meg, aki rátalál (1Mózes 4:15-16).

A Kain jelének természete sok vita és spekuláció tárgyát képezte. A jelnek fordított héber szó az ovth és jelentése jel, bélyeg vagy tóken. A héber Szentírásban még 79 alkalommal fordul elő az owth szó, és legtöbbször jelnek fordítják. A héber szóból tehát nem derül ki a Kain jelének mibenléte. Bármi lett légyen is, azt jelentette, hogy Kaint nem szabad megölni. Némelyek szerint ez a jel egy sebhely volt vagy valamilyen tetoválás-szerűség. De bármi is volt, a szakasz nem a jel konkrét természetére fókuszál. Az üzenet az, hogy Isten nem engedte meg, hogy bármelyik ember bosszút álljon Kainon. Bármilyen jel is volt Kainon, ez volt a célja.

Korábban sokan úgy vélték, hogy Kain jele a sötét bőrszín volt: Isten feketére változtatta Kain bőrszínét, hogy be lehessen azonosítani. Mivel Kain átokban is részesült, sokan azt hitték, hogy a sötét bőrszínűek átok alatt vannak. A Kain jelét sokan arra használták, hogy megalapozottá tegyék az afrikai rabszolgakereskedelmet és a feketék / sötétbőrűek diszkriminációját. Ez a fajta értelmezés teljesen bibliátlan. A héber Szentírás sehol nem használja az ovth szót bőrszínre vonatkozóan. Radásul az 1Mózes 4-ben található átok konkrétan Kainnak szólt. Sehol nincs szó arról, hogy Kain átka rászállna az utódaira. Egyáltalán semmi bibliai alapja nincs azt állítani, hogy Kain leszármazottai sötétbőrűek lettek volna. Továbbá, hacsak Nóé fiainak feleségei nem voltak Kain leszármazottai (ami elképzelhető, de nem valószínű), Kain vonala az özönvízkor megszakadt.

Milyen jelt tett Isten Kainra? A Biblia nem mondja meg. A jel jelentése, miszerint Kaint nem szabadott megölni, fontosabb volt, mint maga a jel. Bármi is volt ez a jel, sem a bőrszínhez nem volt köze, sem az átok továbbadásához Kain utódainak. A Kain jelét használni a rasszizmus vagy diszkrimináció alátámasztására teljességgel bibliátlan.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen jelt tett Isten Kainra (1Mózes 4:15)?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries