settings icon
share icon
Kérdés

Azt jelenti-e a János 3:13, hogy Jézus előtt senki sem került a mennybe?

Válasz


A János 3:13-ban ez áll: „Mert nem ment fel a mennybe senki, csak az, aki a mennyből szállt le, az Emberfia." Ezt a verset nehéz értelmezni, és gyakran félre is értik. Azok is gyakran használják, akik ellentmondásokat keresnek a bibliában. Ha a vers szövegkörnyezetét nézzük, különösen a 10-12. verseket, azt látjuk, hogy Jézus a tanításának a tekintélyéről és érvényességéről beszél. A 13. versben Jézus elmagyarázza Nikodémusnak, hogy miért Ő az egyetlen, aki ezekről a dolgokhoz beszélhet, azaz, miért Ő az egyetlen, aki volt a mennyben, és visszajött a menny bölcsességével, hogy az embereket tanítsa.

Senki nem tud tehát olyan tekintéllyel beszélni a mennyei dolgokról, mint Jézus. Ahhoz, hogy ezekről a dolgokról beszélni tudjunk, mélyen kell ismerni azokat, és ez megköveteli, hogy úgy lássuk és tapasztaljuk őket, ahogy csak Jézus tette. Mivel senki sem ment fel a mennybe és tért vissza, senki sem alkalmas arra, hogy ezekről a dolgokról beszéljen, csak az, aki a mennyből szállt alá. Jézus azt akarta mondani, hogy egyedül Ő az, aki látta az Atyát, és egyedül Ő az, aki alkalmas Istenről beszélni és Őt megismertetni az emberekkel (János 1:18).

Ez nem jelenti azt, hogy soha senki nem ment a mennybe vagy nem üdvözült, hiszen Énok és Illés is oda ragadtatott (1Mózes 5:24, Zsidók 11:5, 2Királyok 2:11), illetve Ábrahám, Izsák és Jákob is ott vannak. Inkább azt jelenti, hogy senki nem ment fel és „jött vissza" úgy, hogy alkalmas legyen az ottani dolgok átadására. A „felmenetel" azt hordozza magában, hogy valahova tekintéllyel megyünk. Jézus az egyetlen, aki valaha tekintéllyel járt a mennyben, mivel Ő Isten egyetlen Fia (János 1:14).

EnglishVissza a magyar oldalra

Azt jelenti-e a János 3:13, hogy Jézus előtt senki sem került a mennybe?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries