settings icon
share icon
Kérdés

Mi a Jabéc imádsága?

Válasz


Jabéc imádsága egy történeti feljegyzés egy nemzetségtáblázatban: „Jabéc tekintélyesebb volt testvéreinél. Anyja nevezte el Jabécnak, mert ezt mondta: Bizony fájdalommal szültem őt! Jabéc segítségül hívta Izráel Istenét, és ezt mondta: Bárcsak nagyon megáldanál engem, és kiszélesítenéd határomat, velem lennél, és megoltalmaznál a bajtól, hogy ne érjen fájdalom! És megadta neki Isten, amit kért" (1Krónikák 4:9-10). Az imádság egy bestseller, „Jábéc imádsága" megjelenésével vált híressé (Bruce Wilkinson, ITM Magyarország, 2004).

Jabécről nem tudunk többet, mint hogy Júda leszármazottja volt, tiszteletreméltó, és az anyja azért nevezte Jabécnak (jelentése: fájdalmas, fájdalomkeltő), mert fájdalmas szülés során látta meg a napvilágot. Imájában Jabéc Istenhez kiált oltalomért és áldásért. Egy szójátékra hagyatkozva Jabéc, „a fájdalom embere" arra kéri Istent, hogy tartsa távol tőle azt a fájdalmat, amelyet a neve sugallt és előrevetített.

Jabéc az 1Krónikák 4:10-ben sürgősen négy dolgot kér:

1. Isten áldja meg őt. Jabéc elismeri, hogy Izrael Istene a forrása minden áldásnak, és a kegyelméért esedezik. Kétség kívül, ez a kérés – legalább is részben – Istennek az Ábrahámnak és leszármazottainak tett ígéretén alapult (1Mózes 22:17).

2. Isten szélesítse ki a határait. Jabéc azt kéri, hogy minden törekvését győzelem és eredmény kísérje, és életét a növekedés jellemezze.

3. Isten keze legyen vele (Károli). Jabéc ezzel azt kérte, hogy Isten vezesse őt, és ereje nyilvánuljon meg Jabéc mindennapjaiban.

4. Isten oltalmazza meg a bajtól. Jézus azt tanította a tanítványainak, hogy így imádkozzanak: „Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben... Szabadíts meg minket a gonosztól (Máté 6:9,13). Jabéc bizalommal tekint Istenre mint védelmezőjére.

Jabéc célja az volt ezzel az imával, hogy fájdalommentesen élhessen, és a végén azt olvassuk, hogy Isten meghallgatta és megválaszolta az imádságát. Akárcsak Salamon alázatos kérése a bölcsességért (1Királyok 3:5-14), Jabéc buzgó imája is meghallgatásra talált. Jabéc olyan sikereknek örvendhetett, amelyek messze meghaladták születése fájdalmait. Jabéc imája felülkerekedett Jabéc nevén.

Jabéc imádsága jó példa arra, hogy milyen fontos szerepe van az imádságnak az életünkben. A szükség órájában mindig Istenhez kell fordulnunk és kérésünket egyenesen a kegyelem trónusához vinnünk. Akárcsak Anna, Jónás, Ezékiás, Pál – és persze az Úr imádsága (Máté 6:9-13) – esetében, Jabéc imája csodálatos példája annak, amikor Isten gyermeke alázattal, hittel és az Isten jóságába vetett bizalommal a Magasságos elé járul.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a Jabéc imádsága?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries