settings icon
share icon
Kérdés

Mi az az izraeológia?

Válasz


Az izraelológia a teológia tanulmányozásának azon ága, amely a Bibliának konkrétan Izraelre vonatkozó tanításával foglalkozik. Az utóbbi évek kiemelkedő szerzője a témának Dr. Arnold Fructenbaum, az Ariel Ministries alapítója. Elsősorban azt akarja bemutatni, hogy mit tanít a teljes Szentírás Izrael népéről és földjéről. Dr. Fruchtenbaum kifejezetten elutasítja a helyettesítő teológia tanát (miszerint az egyház átvette az ószövetségi Izrael szerepét). Csak a diszpenzacionalizmus – írja –, képes valójában Izrael rendszerezett, biblikus tanát felépíteni az által, hogy világos különbséget tesz Izrael és az Egyház között.

Fruchtenbaum munkáját gyakran elismerik azok, akik a diszpenzacionalizmus hívei, és széles körben elutasítják azok, akik nem. Az izraelológia viszont sok meglátást nyújt minden hívő számára. Bemutatja például, hogy milyen szerepe van korunkban Izraelnek és az Egyháznak egyaránt. Az egyháznak az a dolga, akárcsak a korai apostoloké és keresztyéneké volt, hogy hirdessék az evangéliumot a zsidó népnek, mint azon népek egyikének, amelyekről a nagy parancsolat szót ejt (Máté 28:18-20).

Ezen kívül az Izraellel kapcsolatos látásmódunk az ószövetségi, mózesi törvényről alkotott nézetünket is tükrözi. Az izraelológia megvizsgálja, hogy a korai egyház miként reagált a judaizmus gyakorlatára, és mennyire szorgalmazta az ószövetségi iratok olvasását és tanulmányozását.

Végül, az izraelológia tanulmányozásának egy fontos hozadéka, hogy jobban tiszteljük korunk zsidó generációját. A világ egyes részein felerősödő antiszemitizmus gyakran igen rossz fényt vet Izraelre. Az Izraellel kapcsolatos helyes, biblikus meglátás azonban azt mutatja, hogy Isten nagyra tartja Izraelt és annak jövőjét. A hívőknek szeretetet kell tanúsítaniuk Izrael népe iránt, és imádkozniuk kell értük (Zsoltárok 122:6).

Keresztyének közt az izraelológia tanulmányozása ritkán kerül előtérbe, talán az utolsó időkkel kapcsolatos elképzeléseknek vagy a helyettesítő teológiának köszönhetően. Azonban minden hívőnek érdemes ezzel foglalkoznia, hogy alkalmasnak bizonyuljon (2Timóteus 2:15). Tanulmányozzuk, hogy mit tanít a Biblia Ábrahám népéről és az Ígéret földjéről (1Mózes 12:1-3).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az az izraeológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries