settings icon
share icon
Kérdés

Milyen szerepet tölt be Izrael az utolsó időkben?

Válasz


Valahányszor konfliktusról hallunk Izraelt illetően, sokan az utolsó idők gyors közeledtére asszociálnak. Ezzel az a baj, hogy talán annyira belefáradunk az Izraellel kapcsolatos konfliktusokba, hogy nem vesszük észre, amikor valódi, prófétai jelentőségű eseményekre kerül sor. Az izraeli konfliktusok nem feltétlenül az utolsó idők jelei.

Amikor Izrael nemzetként létezett, mindig is voltak vele kapcsolatban konfliktusok. Legyen szó egyiptomiakról, amálekitákról, midiánitákról, moábitákról, ammonitákról, amóreusokól, filiszteusokról, asszírokról, babiloniakról, perzsákról vagy rómaiakról, a szomszédos népek mindig is üldözték Izrael népét. Miért? A Biblia szerint azért, mert Istennek különleges terve van Izrael népével, és Sátán meg akarja hiúsítani ezt a tervet. Az Izrael – és különösen az Izrael Istene – elleni, Sátán-fűtötte gyűlölet késztette Izrael szomszédait arra, hogy folyamatosan el akarják pusztítani Izraelt. De akár Szenakhérib asszír királyról, Hámán perzsa hivatalnokról, Hitler náci német vezetőről vagy Ahmadinezsád iráni elnökről legyen is szó, az Izrael teljes elpusztítását célzó törekvések mindig meg fognak hiúsulni. Izrael üldözői jönnek és mennek, de az üldöztetés a Krisztus második eljöveteléig meg fog maradni. Ennek eredményeként az izraeli konfliktusok nem megbízható jelei az utolsó idők közeledtének.

A Biblia azonban azt igenis mondja, hogy az utolsó időkben szörnyű konfliktusok fogják övezni Izraelt. Ezért hívják ezt az időszakot nyomorúságnak, nagy nyomorúságnak vagy Jákób nyomorúságának az idejének (Jeremiás 30:7). Ezt olvassuk a Bibliában Izraelről az utolsó időkre vonatkozóan:

A zsidók tömegesen fognak visszatérni Izrael földjére (5Mózes 30:3, Ézsaiás 43:6, Ezékiel 34:11-13; 36:24; 37:1-14).

Az Antikrisztus egy hét éves „békeszerződést" köt Izraellel (Ézsaiás 28:18, Dániel 9:27).

A templomot újjáépítik Jeruzsálemben (Dániel 9:27, Máté 24:15, 2Thesszalonika 2:3-4, Jelenések 11:1).

Az Antikrisztus megszegi az Izraellel kötött szövetséget, és ezt Izrael világméretű üldöztetése fogja követni (Dániel 9:27; 12:1, 11; Zakariás 11:16; Máté 24:15, 21; Jelenések 12:13). Izraelt meg fogják szállni (Ezékiel 38-39).

Izrael végre elismeri Jézust Messiásként (Zakariás 12:10). Izrael megújul, helyreáll, és újból összegyűl (Jeremiás 33:8, Ezékiel 11:17, Róma 11:26).

Napjainkban sok zűrzavar övezi Izraelt. Izraelt üldözik, ellenség veszi körül – Szíria, Libanon, Jordánia, Szaúd-Arábia, Irán, Hamász, iszlamista dzsihád, Hezbollah, stb. Mindez a gyűlölet és üldözés azonban csak előszele annak, ami Izraelre vár az utolsó időkben (Máté 24:15-21). Izrael utolsó üldöztetés-hulláma akkor kezdődött, amikor 1948-ban ismét állammá alakult. Sok bibliatudós úgy véli, hogy az 1967-es, hatnapos arab-izraeli háború a vég kezdete volt. Utalhatnak-e az izraeli konfliktusok napjainkban arra, hogy közeleg a vég? Igen. Azt jelentik-e kétség kívül, hogy közeleg a vég? Nem. Jézus maga mondta: „Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszen valaki titeket!… Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég" (Máté 24:4-6).

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen szerepet tölt be Izrael az utolsó időkben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries