settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan tekintsen a hívő ember az ítéletnap-híresztelésekre?

Válasz


Az 1950-es években a világ attól rettegett, hogy már csupán egy hajszál választja el a nukleáris apokalipszistől. Az ezredfordulón világszerte arról folyt a spekuláció, hogy az Y2K nevezetű számítógépes programozási hiba a civilizált világ végét fogja jelenteni. A maja kalendárium szerinti 2012-es világvégéről szóló jóslatok a fősodrású médiában is kellő kitartással futották meg köreiket. Egy pár évvel később keresztény körökben is hevesen vitáztak a többször is vér színben játszó Hold vélhető jelentéséről, mely állítólag katasztrofális események bekövetkeztét jelzi előre. Mindezek tekintetében joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy miképp reagáljon a bibliahű keresztény erre az ítéletnap-dömpingre, a hozzá kapcsolódó felhajtásra, és a sorban következő új eseményekre?

Keresztény perspektívánk mindenek előtt arra késztet minket, hogy egy lépést hátralépve mély levegőt vegyünk. Minket nem ér váratlanul, hogy a világ egy napon véget fog érni (2.Péter 3:10). Jézus Krisztus vissza fog térni (Jelenések 19:11–13), mégpedig pontosan az Atya által előre meghatározott időben (1.Korinthusbeliekhez 15:51–52). Másfelől viszont a bolygón élő minden egyes ember akár csupán egy másodperc töredékére lehet a személyes ítéletnapjától: balesetek, szívelégtelenség, háborúk, vagy csak egy figyelmetlenül leforduló teherautó minden globális katasztrófánál gyorsabban Isten itélőszéke elé juttathat minket (Jakab 4:13-15). Függetlenül attól, hogy a végidők már kezdenek beteljesedni rajtunk, vagy hogy még éveket váratnak magukra, mi arra kaptunk felhívást, hogy mindig álljunk készen (2.Korinthusbeliekhez 6:2), nem pedig arra, hogy pánikba essünk.

Az ítéletnap-jóslatok túlnyomó többsége nem több puszta spekulációnál, elővárosi mítosznál, ismeretek hiányában fogant hisztériánál. Tény, hogy a maják sem hitték, hogy a kalendáriumuk vége a világ végét jelenti (csupán egy új korszak beköszöntét – a fordító megjegyzése). Az Y2K pánikot sem a legitim számítógépes szakértők terjesztették. Továbbá egyetlen komolyan vehető teológus sem gondolja, hogy a vérré változó Hold önmagában bármilyen konkrét eseményt is pontosan előrejelezne. Hasonlóan, mint más hóbort és “őrület” esetében, a vitát itt is megkérdőjelezhető “tények”, eredeti szövegkörnyezetükből kiragadott idézetek, és ingoványos érvelések sorozata jellemzi.

A valósággal újjászületett hívő teljesen biztos lehet megváltásában, és lelki üdvének megtartásán túl azt is szívből elhiheti Istennek, hogy Ő mindent kezében tart, ami vele történhet (Máté 6:25-34). Magától Jézus Krisztustól, tehát a legbiztosabb forrásból tudhatjuk, hogy igenis lehetséges helyesen érteni az idők jeleit (sőt, Isten ezt el is várja tőlünk – a fordító megjegyzése – lásd Máté 16:3), de azt is Tőle tudjuk, hogy az Ő eljövetelének napját semmilyen teremtett lény nem tudhatja előre (Máté 24:36). Ahelyett tehát, hogy korlátolt emberi értelmünk szerint dátumokat kalkulálgatnánk, világi vitákba bocsátkoznánk, vagy hagynánk, hogy a szóbeszéd lágyra főzze agyunkat, jól tesszük, ha annyi embert próbálunk az evangélium üzenetével elérni, amennyit csak lehetséges. A hajó süllyed, és el is fog merülni. Ez biztos. Ahelyett azonban, hogy a szélirányt kémlelnénk, és a pontos koordináták meghatározásán fáradoznánk, azon legyünk inkább, hogy minél több emberre adjunk mentőövet, és minél több embertársunkat emeljük be a csónakba!

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan tekintsen a hívő ember az ítéletnap-híresztelésekre?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries