settings icon
share icon
Kérdés

Tudunk néhány minden kétséget kizáró példát mondani isteni beavatkozásra?

Válasz


Az isteni beavatkozás egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy Isten beavatkozik a világ eseményeibe. Ez jelentheti azt, hogy Isten okoz egy történést, vagy Isten megakadályoz egy történést. Az ateisták, agnosztikusok és deisták még a legnyilvánvalóbb csodákra is találnak alternatív magyarázatot. Néhány hívő isteni beavatkozást lát mindenben, és még a látszólag legvéletlenszerűbb eseményt is Isten világos vezetésének tekintik, hogy erre menjenek, ne arra. Nos tehát, beavatkozik Isten a világ eseményeibe? Ha igen, tudunk néhány kétségtelen példát mondani isteni beavatkozásra? Ott hagyta Isten az ujjlenyomatát valamelyik művén?

A hívő sok példát tudna felmutatni Isten beavatkozására. Kezdve a spanyol Armada leverésétől a modern-kori Izrael megalakulásáig mindent Isten beavatkozásának lehetne tekinteni. Persze, ott vannak a bibliai csodák is, amelyeket az események szemtanúi jegyeztek fel, vagy maga a teremtés tanúsít (Haydn szavaival élve, „az egek beszélik").

De az ateisták, agnosztikusok és deisták számára mindenre van alternatív magyarázat. Nemrég volt egy tv-műsor az Egyesült Államokban, amely a Biblia csodáit próbálta „megmagyarázni". Az egyik epizódot a vörös-tengeri átkelésnek szentelték (ld. 2Mózes 14). A tudósok számos elmélettel álltak elő, beleértve az ideiglenes földhidat, amelyet egy víz alatti vulkáni működés okozott, vagy egy víz alatti földrengést, amely cunamit okozva azt eredményezte, hogy a víz mélysége ideiglenesen nagyon kicsi legyen azon a helyen, ahol Mózes és az izraeliták átkeltek a Vörös-tengeren. Bár az elméletek tudományos szempontból akár igazak is lehettek volna, arra nincs magyarázat, hogy ezekre miként kerülhetett éppen akkor sor, amikor az izraeliták keltek át, de arra megszűntek, mire az egyiptomiak követni próbálták őket. Még ha meg is lehetne az esetet természeti jelenségként magyarázni, a hiszékenység határát súrolja, ha az időzítés természetfeletti jellegét tagadjuk. De mint mondtuk, annak, aki tagadja Isten létezését és/vagy közreműködését a világban, minden csodát meg lehet magyarázni a „véletlen egybeeséssel", „hisztériakeltéssel" vagy „szemfényvesztéssel". Ha arra keresel bizonyítékot, hogy miért ne higgy, minden bizonnyal találni fogsz.

A spektrum másik végén állnak azok a hívők, akik gyakorlatilag minden mögött isteni beavatkozást látnak. Ha az élelmiszerek le vannak árazva, azt Isten nyilvánvaló csodájának tekintik. Ha hirtelen meglebben a szél, vagy belebotlanak egy barátba, az világos jelt jelent, amellyel Isten arra inti, hogy más irányba menjenek. Noha ez a fajta elgondolás biblikusabb, mint egy deistáé lehet, súlyos problémákat vet fel. Ha gyakorlatilag mindent isteni beavatkozásnak tekintünk, az nagyon szubjektív következtetésekhez vezethet. Azt olvasunk bele a dolgokba, amit szeretnénk. Nagy kísértés lehet a felhők formáját vizsgálni, hogy „bizonyítékot" találjunk arra, hogy mit akar Isten tőlünk ahelyett, hogy biblikus módszerekkel próbálnánk azt megtudni (Róma 12:1-2).

Bibliai szempontból Isten minden bizonnyal beavatkozik a világ dolgaiba (ld. 1Mózes–Jelenések). Isten szuverén (Zsoltárok 93:1, 95:3; Jeremiás 23:30, Róma 9). Semmi sem történhetik úgy, hogy ne Isten rendelné el, váltaná ki vagy engedné meg. Folyamatosan isteni beavatkozás vesz minket körül, még akkor is, amikor nem vagyunk tudatában, vagy vakok vagyunk iránta. Sosem fogjuk megtudni, hogy Isten hányszor és milyen módon avatkozott be az életünkbe. Az isteni beavatkozás jelentkezhet valamely csoda, például gyógyulás vagy természetfeletti jel formájában. Ugyanakkor egy látszólag véletlenszerű esemény formájában is jelentkezhet, amely megmutatja nekünk, hogy Isten merre szeretné, hogy menjünk.

De a Biblia nem bíztat arra, hogy a mindennapok eseményei mögött rejtett lelki jelentések után kutassunk. Bár tudatában kell lennünk, hogy Isten igenis közbeavatkozik, ne töltsünk minden egyes percet azzal, hogy egy titkos, felülről jövő üzenetet próbáljunk megfejteni. A hívők Isten igéjében kell útmutatást keressenek (2Timóteus 3:16-17), és az Ő Lelkének vezetésére kell hagyatkozniuk (Efezus 5:18). Annak a forrásnak kell engedelmeskednünk, amelyről tudjuk, hogy Isten az által szólt: az Ő igéjének (Zsidók 4:12).

EnglishVissza a magyar oldalra

Tudunk néhány minden kétséget kizáró példát mondani isteni beavatkozásra?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries