settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent istenfélő anyának lenni?

Válasz


Az istenfélő anya egy olyan nő, aki Krisztus szeretetét ábrázolja ki gyermekei életében. Folyamatosan tudatában van annak, hogy milyen hatással van kicsinyei életére és a jövőjére, és képes áldozatot hozni jólétük érdekében, amikor az csak szükséges. Az istenfélő anyák azonban mindenekelőtt istenfélő nők. Nem viselkednek egyféleképp otthon, és másféleképp a nyilvánosságban. Ha gyermekeinek apja (még) nem is volna istenfélő ember, az anya akkor is nagy hatással lehet gyermekei szellemi sorsának alakulására. A következőkben az istenfélő anyák egyes jellemzőit vesszük sorra:

1. Ismeri Istent. Egy istenfélő anya azt szeretné, hogy gyermekei istenfélő emberekké váljanak, ő pedig jó példával jár elöl. Persze semelyik anya sem közvetíthet olyan tulajdonságokat és értékeket gyermekeinek, amelyekkel ő maga nem rendelkezik. Ha tehát istenfélő anyává szeretnénk válni, akkor az az első lépés, hogy a teljes valónk átadjuk Jézus Krisztus uralma alá. Ő ezután felüdíti lelkünk (Zsoltárok 23:3), újjáteremti életünk (2.Korinthusbeliekhez 5:17), és megújítja elménk, azaz az egész gondolkodásunk (Rómabeliekhez 12:2).

2. Feléri a házasságban és a családban betöltött szerepének mibenlétét és annak jelentőségét. A bűn átka részeként a nők azzal küzdenek, hogy le akarják uralni a férjüket (1.Mózes 3:16). Isten azonban úgy rendelkezett, hogy elsődlegesen a férj és az apa viselje a családjáért való felelősség súlyát vállain (1.Korinthusbeliekhez 11:3). Az istenfélő feleség kegyesen és kecsesen hajt fejet e vezetés előtt, ezzel gyermekei számára is példázza a tekintélynek kijáró istenfélő engedelmességet. Még azon esetekben is, mikor egy férj és apa nem érdemli meg ezt a tiszteletet, az istenfélő anyának gondja lesz arra, hogy gyermekei előtt se becsmérelje őt. Elvált vagy egyedülálló anyák szintén lehetnek istenfélő anyák, ha gyermekeikkel behatóan ismertetik Isten házasságra vonatkozó modelljét, párkapcsolatukban pedig tisztaságra és bölcsességre törekszenek.

3. Saját egészségét és jólétét sem hanyagolja el. Nem ritka, hogy egyenlőségjelet tesznek a személyes áldozatkészség valamint az alázat és a szolgálat közé, holott ennek nem kéne így lennie. Az istenfélő anyák egészséges önbecsülésről ismerszenek meg, és képesek gyermekeiknek határokat szabni. Egy istenfélő anya tudatában van annak, hogy semelyik érintettnek nem tesz jót, ha a gyermekei rabszolgájaként viselkedve minden erejét hagyja kimeríteni. Az istenfélő anya önzetlenül ad gyermekeinek, emellett viszont arra is időt szakít, hogy feltöltse saját raktárait, hiszen belátja, hogy amennyiben ő nem egészséges, annak gyermekei is megisszák a levét.

4. Megragadja a tudása és tapasztalata átadására alkalmas pillanatokat, hogy a Biblia igazságát nevelje gyermekeibe. Egy istenfélő anya nem foroghat annyira gyermekei fizikai szükségleteinek kielégítése körül, hogy valódi elhívását elhanyagolja, ami nem más, mint Krisztus jövőbeli tanítványainak a kinevelése (Efézusbeliekhez 6:4; Példabeszédek 22:6). Mivel összhangban van Istennel, így könnyen képes gyermekei figyelmét Isten az ő életükben végzett munkájára irányítani. A gyermek értelmi szintjének megfelelően például ezt mondván fordulhat hároméves gyermekéhez: "Látod azt a gyönyörű kis rigót? Isten szeret minket, és azért teremtette ezt a madarat, hogy mi gyönyörködhessünk benne. Köszönjük, Istenem, a sok különféle gyönyörű madárkát.” A kiskamasz gyermekéhez pedig ilyen vigasztaló szavakkal szólhat: “Sajnálom édesem, hogy nem kerültél be a sportcsapatba. Tudom, hogy ez most fáj, de ne feledd, hogy Isten valami nagyobb dolgot tervez veled, csak ne szomorodj el, hanem ezt a csalódást is tedd le az Ő lábai elé.”

5. Másoknak is példát mutat Isten szolgálatában. A gyerekeknek szükségük van rá, hogy emlékeztessék őket arra, hogy Isten dicsőségére lettek teremtve, ezzel pedig a legfőbb hivatásuk az Ő szolgálata (Kolossébeliekhez 1:16). Egy istenfélő anya ezt a saját élete által demonstrálja, amikor gyermekeit is bevonja mások szolgálatába: “Most fejezzük be, amit csinálunk, hogy vacsorát készíthessünk a Kovács családnak. Elég nehéz időkön mennek keresztül, így szeretnénk emlékeztetni őket arra, hogy Jézus Krisztus most sem feledkezett meg róluk.” Az Apostolok Cselekedetei ihletett bibliai könyvének 9:36-41-es igerésze bepillantást enged Tábitha életébe, aki jótetteiről volt ismert. Amikor aztán egy napon meghalt, emlékére a városlakók közül sokan elővették a ruhákat, amelyeket ő készített nekik (mikor annak híján voltak), hogy ezzel is jóságára emlékezzenek. Egy istenfélő anya ugyanis jósága bizonyítékait hagyja maga után emlékül, gyermekei pedig büszkék lehetnek hírére (lásd Máté 5:16).

6. Egészséges én-képe van. A gyermekkorban kapott sebek vagy a másokkal való végenincs összehasonlítgatás miatt sok nő küzd alacsony önértékeléssel. Egy istenfélő anya azonban már megtanulta, hogy úgy tekintsen magára, amilyennek Isten látja őt. Így aztán életével képes bemutatni gyermekeinek, hogy egy istenfélő nőnek milyen (maga)viselete kell legyen. Az istenfélő anya Isten munkájának aktív résztvevőjeknént tekint magára; nem az öltözködése, a viselkedése vagy a kapcsolati státusza által próbál figyelmet kicsikarni, vagy (mások reakcióiból) önértékelést kikanyarintani magának. Péter első levelének 3:3-4 igerésze ma is így beszél minden női olvasója szívére: “Ne a hajfonatokkal, arany ékszerekkel, vagy drága ruhákkal akarjatok külsőleg szépnek látszani! A szépségetek belülről, a szívetekből sugározzon, kedves és nyugodt szellemetekből, mert ez a szépség örökkévaló, és ez az, amit Isten igazán értékel.” Az istenfélő anya mind viselkedésében-, mind pedig öltözködésében szerénységre törekszik, ezzel pedig a kívánatos, Istent tisztelő viselkedést mintázza gyermekeinek.

A Példabeszédek könyve 31. fejezetének asszonya az istenfélő anya képe. Bár férjét és gyermekeit helyezi előtérbe, mégsem ők jelentik számára az egész világot. Fejleszti Isten-adta képességeit, hogy azokat mind jobban családja és a közössége szolgálatába állíthassa. Férje hitelét és becsületét csak öregbíti, ugyanakkor példakép a gyermekei számára. Mind otthon, mind pedig nyilvánosságban tisztességes viselkedése által ismerszik meg, és minden helyzetben becsületesnek bizonyul. A passzus 28. igeverse a hosszú évek hűséges anyaságának eredményét is elénk tárja. Miután életét családjának szentelte, “felkelnek az ő fiai, és boldognak mondják őt”.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent istenfélő anyának lenni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries