settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent az istenfélelem?

Válasz


A nem hívő ember számára az istenfélelem az Isten ítéletétől és az örök haláltól, azaz az Istentől való örök elszakadástól való félelmet jelenti (Lukács 12:5; Zsidók 10:31). A hívő ember számára az istenfélelem egészen mást jelent. A hívő ember istenfélelme Isten tisztelete. A Zsidók 12:28–29 jól bemutatja ezt: „Ezért tehát mi, akik rendíthetetlen országot kaptunk, legyünk hálásak és azzal szolgáljunk Istennek tetsző módon: tisztelettel és félelemmel. Mert a mi Istenünk emésztő tűz.” A keresztyén ember számára ez a tisztelet és félelem az istenfélelem. Ez a mozgatórugója annak, hogy megadjuk magunkat a világmindenség Teremtőjének.

A Példabeszédek 1:7 így szól: „Az Úrnak félelme az ismeret kezdete…” Csak úgy tehetünk szert valódi bölcsességre, ha megértjük, ki is ő valójában, és tiszteletteljes istenfélelemmel közeledünk hozzá. Az igazi bölcsesség abból származik, hogy megértjük, kicsoda és milyen szent, igaz és igazságos ő. Az 5 Mózes 10:12, 20–21-ben ezt találjuk: „Most pedig Izráel, mit kíván tőled Istened, az Úr? Csak azt, hogy Istenedet, az Urat féljed, járj mindenben az ő útjain, szeresd őt, és szolgáld az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből. Az Urat, a te Istenedet féld, őt szolgáld, hozzá ragaszkodj, és az ő nevére esküdj! Őt dicsérje éneked, mert ő a te Istened, aki azokat a nagy és félelmes dolgokat tette veled, amelyeket saját szemeddel láttál.” Az istenfélelem az alapja az ő útjain való járásunknak, az ő szolgálatának és, igen, még a felé irányuló szeretetünknek is.

Vannak, akik szerint az istenfélelem valójában Isten nagyrabecsülése a hívő ember szemében. Ez mindenképpen része az istenfélelemnek, de azért többről van szó. A hívő ember számára a biblikus istenfélelembe beletartozik az is, hogy tudom, menyire gyűlöli Isten a bűnt, és félek a bűn feletti ítéletétől — még ha hívő keresztyén is vagyok. A Zsidók 12:5–11 arról szól, hogy Isten megfegyelmezi a hívő embert. Noha szeretetben megy végbe (Zsidók 12:6), mégis félelmetes dolog. Kétségtelen, hogy gyermekkorunkban a szülői fegyelmezéstől való félelem megelőzött néhány rosszaságot. Ugyanennek kellene jellemeznie az Istennel való kapcsolatunkat is. Féljünk a fegyelmezéstől, ezért éljünk neki tetsző módon.

A hívő embernek ugyanakkor nem szabad félnie Istentől. Semmi okunk nincs rá, hogy megijedjünk tőle. Ígéretünk van rá, hogy semmi sem választhat el bennünket szeretetétől (Róma 8:38–39). Ígéretünk van rá, hogy soha nem hagy el, és nem távozik el tőlünk (Zsidók 13:5). Az istenfélelem azt jelenti, hogy olyan nagy tisztelettel vagyunk iránta, ami hatással van mindennapi életünkre. Az istenfélelem tisztelet, engedelmesség, fegyelmezettség és félelemmel teljes imádat.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent az istenfélelem?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries