settings icon
share icon
Kérdés

Miért keményítette meg Isten a fáraó szívét?

Válasz


A 2Mózes 7:3-4-ben így olvassuk: „Én azonban megkeményítem a fáraó szívét, és bár sok jelet és csodát teszek Egyiptom földjén, a fáraó nem hallgat rátok, amíg rá nem teszem kezemet Egyiptomra. Akkor majd kihozom seregemet, az én népemet, Izráel fiait Egyiptomból súlyos ítéletekkel.” Igazságtalannak tűnik, hogy Isten megkeményítette a fáraó szívét, majd egész Egyiptommal együtt megbüntette azért a döntéséért, amit kemény szívvel hozott. Vajon miért keményítette meg Isten a fáraó szívét? Talán azért, hogy még rettenetesebb csapásokkal sújthassa Egyiptomot?

Először is, a fáraó nem volt sem ártatlan, sem istenfélő. Brutális diktátorként állt egy olyan állam élén, amely szörnyű elnyomásban tartotta és kihasználta az izraeliták akkor már vélhetően több mint másfél millió főt számláló népét. Az egyiptomi fáraók 400 éven át tartották rabszolgasorban az izraelitákat. Egy korábbi – vagy talán éppen a szóban forgó – fáraó azt is elrendelte, hogy minden újszülött zsidó kisfiút gyilkoljanak meg (2Móz 1:’16). Isten tehát egy olyan fáraónak keményítette meg a szívét, aki eleve gonosz ember volt, az általa kormányzott nép pedig egyetértett gonosz tetteivel, de legalábbis semmit sem tett ellenük.

Másodszor, a fáraó már az első csapások előtt megkeményítette a saját szívét az izraelitákkal szemben, és feltette magában, hogy nem engedi el őket. „És megkeményedett a fáraó szíve” (2Móz 7:13 – Károli). „S amint látá a fáraó, hogy baja könnyebbül, megkeményíté az ő szívét” (2Móz 8:15 – Károli). „De a fáraó ezúttal is megkeményíté az ő szívét” (2Móz 8:32 – Károli). A fáraó megkímélhette volna Egyiptomot az összes csapástól, ha nem keményíti meg a szívét. Isten egyre súlyosabb figyelmeztetésekkel hívta fel a figyelmét a közelgő ítéletre, ám ő inkább megkeményítette a szívét Isten parancsával szemben, s ezzel az ítéletet választotta.

Isten önnön keményszívűsége miatt keményítette meg még inkább a fáraó szívét, s ezután következtek az utolsó csapások (2Móz 9:12; 10:20, 27). Egyiptom népe és uralkodója 400 évnyi rabszolgatartással és tömegmészárlással vívta ki maga ellen az isteni ítéletet. Mivel a bűn zsoldja halál (Róm 6:23), s a fáraó és országa rettenetes bűnt követtek el Istennel szemben, az lett volna az igazságos, ha Isten az utolsó szálig kiirtja őket. Éppen ezért nem volt igazságtalan, hogy Isten megkeményítette a fáraó szívét, ahogyan az sem, hogy újabb csapásokat bocsátott rá. Bármily szörnyűek is voltak e csapások, valójában Isten kegyelmére emlékeztettek: arra, hogy nem tette a földdel egyenlővé Egyiptomot, noha megérdemelték volna.

A Róma 9:17-18 ezt így magyarázza: „Mert így szól az Írás a fáraóhoz: ’Éppen arra rendeltelek, hogy megmutassam rajtad hatalmamat, és hogy hirdessék nevemet az egész földön.’ Ezért tehát akin akar, megkönyörül, akit pedig akar, megkeményít.” Emberi szemszögből nézve helytelennek tűnhet, hogy Isten megkeményít valakit, majd megbünteti az illetőt, ám ha a Biblia szemszögéből nézzük, be kell látnunk, hogy mindnyájan vétkeztünk Isten ellen (Róm 3:23), a bűnért pedig a halál jár igazságos büntetésként (Róm 6:23). Nem igazságtalan tehát, ha Isten megkeményít, majd megbüntet valakit – valójában éppen ellenkezőleg: kifejezetten irgalmas bánásmód ahhoz képest, amit az illető érdemelne.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért keményítette meg Isten a fáraó szívét?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries