settings icon
share icon
Kérdés

Mi a különbség az irgalom és a kegyelem között?

Válasz


Az irgalmat és kegyelmet gyakran összetévesztik. Noha a kifejezések hasonló jelentéssel bírnak, a kegyelem és az irgalom nem ugyanaz. A különbséget így lehetne összefoglalni: az irgalom azt jelenti, hogy Isten nem büntet meg a bűneinkért, bár megérdemelnénk, míg a kegyelem azt, hogy Isten megáld minket, bár nem érdemeljük meg. Az irgalom felmentés az ítélet alól. A kegyelem a jóság kiárasztása az érdemtelenekre.

A Biblia szerint mindnyájan vétkeztünk (Prédikátor 7:20, Róma 3:23, 1János 1:8). Ennek a bűnnek az eredményeként mindnyájan halált (Róma 6:23) és örök büntetést érdemlünk a tűznek tavában (Jelenések 20:112-15). Ennek fényében életünk minden napja Isten irgalmának a jele. Ha Isten azt adná, amit megérdemlünk, akkor mindnyájan örök kárhozatra lennénk ebben a pillanatban ítélve. A Zsoltárok 51:3-4-ben így kiált fel Dávid: „Könyörülj rajtam kegyelmeddel, Istenem, töröld el hűtlenségemet nagy irgalmaddal! Teljesen mosd le rólam bűnömet, és vétkemtől tisztíts meg engem!" Istenhez könyörög, hogy irgalmával tartsa vissza a megérdemelt büntetést, és adjon meg nem érdemelt bocsánatot.

Semmit nem érdemlünk meg Istentől. És Isten sem tartozik nekünk semmivel. Mindaz a jó, amit megtapasztalunk, Isten kegyelmének az eredménye (Efézus 2:5). A kegyelem egyszerűen meg nem érdemelt jóság. Isten olyan javakkal halmoz el, amelyeket nem érdemlünk meg, és amelyekre soha nem tudnánk rászolgálni. Minekutána Isten irgalma megszabadít minket az ítélettől, a kegyelme mindent nekünk ad, ami az irgalmon felül van (Róma 3:24). Az általános kegyelem Istennek azon szuverén kegyelme, amelyet az emberiség egészére kiáraszt, függetlenül annak lelki állapotára, míg az üdvözítő kegyelem az, amely révén Isten szuverén módon meg nem érdemelt isteni segítséget nyújt a kiválasztottak számára, hogy megtérjenek és megszentelődjenek.

Az irgalmat és kegyelmet leginkább a Jézus Krisztusban elérhető üdvösség illusztrálja a legjobban. Ítéletet érdemlünk, de ha elfogadjuk Jézus Krisztust megváltónkként, irgalmat nyerünk Istentől, és megszabadulunk az ítélettől. A kegyelem által ítélet helyett üdvösséget, bűnbocsánatot, bőséges életet (János 10:10) és örökéletet nyerünk a mennyben, ami az elképzelhető legcsodásabb hely (Jelenések 21-22). Isten kegyelmére és irgalmára az egyetlen helyes reakció az, ha imádattal és hálaadással térdre borulunk előtte. A Zsidók 4:16-ban ez áll: „Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk."

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a különbség az irgalom és a kegyelem között?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries