settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond az in vitro megtermékenyítésről?

Válasz


Az in vitro megtermékenyítés az a folyamat, amelynek során a spermiumot és a petesejtet a nő testén kívül egyesítik, majd a megtermékenyített petesejtet, más nevén zigótát, a nő testébe helyezik, hogy az így teherbe eshessen. Az in vitro megtermékenyítés, amelyből az országunkban használatos kifejezés szerint “lombik-bébik” születnek, keresztények körében vitatott témának számít, és – kézenfekvő okokból kifolyólag – a Biblia sem tesz említést róla. Hogy tehát erről hogyan vélekedünk, az a Szent Lélek rávezető munkásságának a függvénye.

Isten minden emberi életet nagyra értékel, minden születést Ő tervez- és Ő valósít meg. A Bibliában ez áll: “Bizony te alkottad veséimet, te takargattál engem anyám méhében. . . . Nem volt elrejtve előtted az én csontom, mikor titokban formáltattam és idomíttattam, mintegy a föld mélyében” (Zsoltárok 139:13, 15). Mivel a megtermékenyített petesejt már egy élő ember, bizonyos erkölcsi szempontokat is figyelembe kell vennünk. Gyakran előfordul, hogy a párok úgy döntenek, hogy több petesejtet termékenyíttetnek meg, mint amennyit éppen fel akarnak használni, ami azt vonja maga után, hogy az embriók egy részét megsemmisítik, vagy későbbi felhasználás céljából lefagyasztják. Ha azonban az asszony rögtön teherbe esik, akkor az is előfordulhat, hogy soha nem kell majd a lefagyasztott embriókat felhasználniuk, így azok végül megsemmisítésre kerülnek. A Biblia nem hatalmaz fel minket arra, hogy ártatlan emberi életeket semmisítsünk meg – ez gyilkosság volna.

E probléma kiküszöbölésének egyik módja, hogy csupán annyi petesejtet gyűjtenek be, amennyit a pár valóban beültetni tervez. Természetesen nagy a kockázata annak, hogy a beültetett megtermékenyített petesejteknek legalább egy bizonyos hányadát kiveti a szervezet, ez azonban még mindig természetes kilökődés-, nem pedig szándékos pusztítás volna. Ez azt is jelenti, hogy az érintett nőnek esetlegesen további beavatkozásokon kell átesnie, és további költségeket kell felvállalnia ahhoz, hogy később újabb petesejteket nyerhessenek ki.

Mivel előfordul, hogy egyesek nem akarják megvárni Isten tökéletes időzítését, és türelmetlenségtől hajtva in vitro megtermékenyítéssel esnek teherbe. A Biblia arra tanít minket, hogy amennyiben engedünk a Szent Léleknek, akkor Ő türelmessé tesz minket (Galátziabeliekhez 5:22), jól tesszük tehát, ha óvakodunk attól, hogy Isten munkáját a saját kezünkbe vegyük, holott lehet, hogy Neki teljesen más céljai vannak az életünkkel. A házaspárnak nem szabad anélkül belevágnia a mesterséges megtermékenyítésbe, hogy előzetesen ne keresnék imádságban Isten akaratát. “És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata” (Rómabeliekhez 12:2).

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond az in vitro megtermékenyítésről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries