settings icon
share icon
Kérdés

Mi az imafüzér? Használhatunk imafüzért az imádság során?

Válasz


Az imafüzért, más néven rózsafüzért, a meditálás és imádkozás során használják. Annyi imát kell elmondani, ahány gyöngyszem van a füzéren. Az imafüzért hagyományosan a katolicizmushoz kapcsolják, de az imafüzér széles körben elterjedt, számos hitrendszer alkalmazza.

Az általános rózsafüzér 59 gyöngyből áll, és nyaklánc stílusban van felfűzve. Minden gyöngyszem célja, hogy miközben fogjuk a gyöngyöt, mondjunk el egy imát. Ebből 53 esetben az Üdvözlégy Máriát kell elmondani, a másik hat alkalommal a Miatyánkot. A füzér egy tárgyi segítséget képez, hogy nyomon tudjuk követni, hány imát mondtunk el, mert amikor elmondtuk az adott imát, az ujjainkkal továbblépünk a következő gyöngyre.

A rózsafüzér eredete keresztyén körökben a keresztes háborúkra vezethető vissza. A történészek szerint a keresztesek az araboktól vették át ezt a módszert, akik viszont Indiából lesték el. Jelenkori archeológiai leletek igazolják, hogy az ókori Efezusban már készítettek ilyen füzéreket a Diana vagy más néven Artemisz (a neki épített templom egyike volt a világ hét csodájának) kultuszában.

Az imafüzért a római katolikusok használják, hogy segítsenek az imádkozónak nyomon követni azt a 180 imát, amely a rózsafüzért képezi. Az imák közé tartozik a Miatyánk, Üdvözlégy vagy a Glória (nagy doxológia). A rózsafüzér használata azon a meggyőződésen alapul, hogy ezeknek az imáknak a sorozatos ismételgetése révén az imádkozó személy érdemet szerez Istentől, vagy elnyeri a jóindulatát, hogy megmeneküljön a purgatórium tüzétől.

Az imafüzér használata nem biblikus. Jézus maga megfeddte kora vallásos vezetőit, akik folyton ugyanazokat az imákat mormolták. Sőt, azt mondta a tanítványainak, hogy ne utánozzák őket és „ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg" (Máté 6:7). Az imákat nem pusztán értelmetlenül el kell mondani vagy ismételni, mintha valami automatikus formulák lennének. Sokan azok közül, akik imafüzéreket használnak manapság, azt állítják, hogy a rózsafüzér segít nekik a gondolataikat magukról Krisztusra terelni, de igazából kérdéses ugyanazoknak a szavaknak a folyamatos és mantraszerű ismétlésének a hatékonysága.

Az imádság egy hihetetlen kiváltság a keresztyének számára, hiszen a világ Teremtője arra hív, hogy bátran jöjjünk a jelenlétébe (Zsidók 4:16), és beszéljünk vele. Az imádság által dicsérjük, magasztaljuk Istent, adunk hálát és vetjük alá akaratunkat neki, és visszük elé a magunkért és másokért mondott kéréseket. Nehéz elképzelni, hogy ezt a bensőséges kapcsolatot miként lehet táplálni az imafüzérek által előírt egyszerű imák újból és újbóli ismételgetése révén.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az imafüzér? Használhatunk imafüzért az imádság során?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries