settings icon
share icon
Kérdés

Miért fontos imádkozni másokért?

Válasz


A másokért való imádságot – és általában az imádságot – könnyű megkérdőjelezni. Miért kell imádkozzunk, ha Isten amúgy is a legjobbat akarja számunkra? Ő összehasonlíthatatlanul bölcsebb, mint mi vagyunk. Miért van szüksége az imáinkra? Nem lenne jobb egyszerűen bízni benne, hogy azt teszi, ami a legjobb? Az igaz, hogy Isten bölcsebb, mint mi (1Korinthus 1:25), és hogy nekünk bíznunk kell benne (Példabeszédek 3:5-6), de pont azért kell imádkoznunk, mert Isten azt parancsolta, hogy imádkozzunk magunkért és másokért.

A bűnvallással párosuló, másokért mondott ima a gyógyulás forrása lehet (Jakab 5:16). Jakab azt mondja: „Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének”. Ez azt jelenti-e, hogy csak a jó emberek imái találnak meghallgatásra? Nem, az „igaz” szó ebben az értelemben azokra vonatkozik, akik hisznek, és akiket Jézus igazságossága fedez be (Róma 5:1,3:21-22, 4:2-3).

Jézus azt mondta, hogy az Ő nevében imádkozzunk (János 14:13-14). Ha valakinek a nevében teszel valamit, azt jelenti, hogy az ő akarata szerint jársz el. Ezért Isten ismerete és megértése szerves része az imádkozásnak. Most már kezdjük látni, miért fontos imádkozni másokért. Az imádság nem azt jelenti, hogy megkapunk mindent, amit szeretnénk, vagy hogy mindig biztonságban leszünk, egészségesek és elkerülnek a problémák. Az imádság egy erőteljes eszköz, amely révén megismerhetjük Megváltónkat, és amely közelebb hozza a hívőket egymáshoz. A másokért mondott hatékony imádság közelebb visz Istenhez, mivel a hatékony imádság Isten akaratának ismeretén alapul (1János 5:14). Ugyanakkor másokhoz is közelebb visz, mert többet megtudunk róluk, és oda tudunk figyelni a szükségleteikre.

A legtöbben valahogy így szoktunk másokért imádkozni: „Uram, adj a barátomnak egy munkahelyet, jó tömegközlekedési viszonyokat, jó egészséget és biztonságot.” Ha valakit igazán jól ismerünk, imádkozunk a házasságáért vagy más kapcsolataiért. Semmi baj nincs azzal, ha ezekért imádkozunk. Ami azt illeti, a Biblia arra biztat, hogy mindenért imádkozzunk, és ezáltal csillapítsuk aggodalmunkat (Filippi 4:6). Helyénvaló egészségért és jó dolgokért imádkozni (3János 1:2).

A legtöbb, Bibliában feljegyzett imádság azonban más jellegű. Amikor Jézus másokért imádkozott, a hitükért imádkozott (Lukács 22:32); az életüket érő kísértések ellen (Jézus 22:40); egységért (János 17:11) és a megszentelődésükért (János 17:17). Pál az elveszettek üdvösségéért imádkozott (Róma 10:1); azért, hogy a testvérek megmaradjanak a helyes úton (2Korinthus 13:7); hogy a hívők megerősödjenek Lélekben, és meggyökerezzenek a szeretetben, hogy megérthessék Isten szeretetét és beteljenek Isten teljességével (Efezus 3:14-19). Ezek az imádságok mind lelki áldásokat céloznak meg, mind „Jézus nevében” és az Atya akaratának megfelelően történnek, és ezek az imádságok garantáltan igenlő választ nyernek Krisztusban (2Korinthus 1:20).

Fontos imádkozni másokért, mert ezáltal eleget teszünk egy újszövetségi parancsnak. Imádkoznunk kell minden emberért (1Timóteus 2:1). Imádkoznunk kell a vezetőkért (1Timóteus 2:2). Imádkoznunk kell a hitetlenekért (1Timóteus 2:3-4). Imádkoznunk kell a többi hívőért (Efezus 6:18). Imádkoznunk kell az evangélium hirdetőiért (Efezus 6:19-20). Imádkoznunk kell az üldözött egyházért (Zsidók 13:3). Amikor másokért imádkozunk, figyelmünk magunkról a körülöttünk lévők szükségleteire terelődik. Miközben egymás terhét hordozzuk, a Krisztus törvényét töltjük be (Galata 6:2). Kezdj el imádkozni másokért még ma, és segítsd építeni Krisztus testét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért fontos imádkozni másokért?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries