settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent az imaséta? Biblikus dolog-e imasétát tartani?

Válasz


Az „imaséta” kifejezés adott helyszínen történő imádkozást jelent, vagyis azt, hogy a közbenjáró imára egy adott helyszínre vagy annak közelébe sétálva kerül sor. Némelyek szerint a fizikai közelség jelentőséggel bír, mert „minél közelebb vagyunk, annál konkrétabban imádkozhatunk”. Egyének, csoportok, sőt egész gyülekezetek is tartanak imasétákat, melyek keretében olykor csak egy háztömböt járnak körbe, míg máskor akár kilométereket is gyalogolnak. Az imaséta hátterében az az elgondolás húzódik, hogy az öt érzék – a látás, a hallás, a szaglás, az ízlelés és az érintés – használata révén a közbenjáróban jobban tudatosulhat, hogy mi mindenért kell imádkoznia.

A lakóhelyünk környékén imádkozó szívvel sétálva például szemet szúrhat nekünk egy rendkívül elhanyagolt és szegényes udvar, minek láttán késztetést érezhetünk, hogy imádkozzunk az ott lakók testi és lelki egészségéért. Vannak csoportok, amelyek iskolák körül tartanak imasétákat, s így könyörögnek az ott dolgozó tanárok és az ott tanuló diákok biztonságáért és békességéért, valamint azért, hogy az ördög minden terve hiúsuljon meg abban az intézményben. Egyesek úgy érzik, hogy hatékonyabban tudnak összpontosítani, és célzottabban imádkozhatnak, ha a közelébe kerülnek azoknak az embereknek vagy helyszíneknek, akikért vagy amikért imádkoznak.

Az imaséta viszonylag új jelenség, melynek eredete nem világos. A Bibliában nem találunk rá példát, noha tekintettel arra, hogy a bibliai időkben a gyaloglás volt a közlekedés legfőbb módja, bizonyára gyakran előfordult, hogy a keresztények séta közben imádkoztak. Határozott parancs azonban sehol sem hangzik el az Igében arra nézve, hogy imasétákat kellene tartanunk. Az a feltevés, miszerint egy adott környezetben vagy bizonyos testtartásban történő imádkozás hatékonyabb lenne egy máskor vagy máshogyan elmondott imádságnál, nincs összhangban a Biblia tanításával. Azonkívül, még ha úgy érezzük is, hogy határozottabban tudunk imádkozni, ha közelebb vagyunk egy bizonyos helyszínhez, ne feledjük, hogy mennyei Atyánk, aki mindenkor mindenütt jelen van, pontosan ismeri a szükségeket, és a maga tökéletes akarata és időzítése szerint válaszol azokra. Nincs szüksége az imáinkra ahhoz, hogy cselekedjen, csupán a mi érdekünkben engedi meg, hogy imáink révén mi is részesei lehessünk a tervének.

Azt a parancsot kaptuk, hogy „szüntelenül” imádkozzunk (1Thessz 5:17), és mivel gyalogolni nap mint nap szoktunk, nyilvánvalóan a séta közben történő ima is hozzátartozhat a „szüntelen” imádkozáshoz. Isten mindenkinek meghallgatja az imáját, aki „megmarad” Krisztusban (Jn 15:7), helytől, időtől és testtartástól függetlenül. Ugyanakkor semmi nem tiltja az imasétát, és kifejezetten hasznos eszköz lehet, ha egyszer imádkozásra ösztönöz bennünket.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent az imaséta? Biblikus dolog-e imasétát tartani?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries