settings icon
share icon
Kérdés

Miért kell az utolsó idők előtt Illésnek visszatérnie (Malakiás 3:23-24, Újford, 4:5-6, Károli)?

Válasz


A Malakiás 3:23-24 egy érdekes próféciát tartalmaz: „Én pedig elküldöm hozzátok Illés prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja. Az atyák szívét a gyermekekhez téríti, a gyermekek szívét az atyákhoz, hogy pusztulással ne sújtsam a földet, amikor eljövök." A zsidó széder-estén mind a mai napig egy üres széket tesznek az asztalhoz, várván Illést, hogy Malakiás szavai szerint visszajöjjön és hírül adja a Messiás érkezését.

A Malakiás 3:24 alapján Illés visszajövetelének oka az, hogy az atyák és a gyermekek szívét egymás felé fordítsa. Más szóval a megbékélés a cél. Az Újszövetségben Jézus felfedi, hogy Keresztelő János volt Malakiás próféciájának a beteljesítője: „Mert minden próféta és a törvény János idejéig prófétált. És ha akarjátok, fogadjátok el, ő Illés, aki eljövendő volt" (Máté 11:13-14). Ezt a beteljesedést a Márk 1:2-4 és Lukács 1:17, 7:27 is feljegyzi.

A Malakiás 3:23-24-hez konkrétan a Máté 17:10-13 kapcsolódik: „Erre megkérdezték tőle tanítványai: "Miért mondják akkor az írástudók, hogy Illésnek kell előbb eljönnie?" Ő így válaszolt: "Illés valóban eljön, és helyreállít mindent. Mondom nektek, hogy Illés már eljött, de nem ismerték fel, hanem azt tették vele, amit csak akartak..." Ekkor megértették a tanítványok, hogy Keresztelő Jánosról beszélt nekik."

Az említett írástudók zsidó vallási vezetők voltak, többnyire farizeusok és szadduceusok, akik a zsidó szentírást értelmezték. Péter, Jakab és János jól ismerték a tanításukat, és miután látták Jézust Mózessel és Illéssel a megdicsőülés hegyén, Jézust Illésről faggatták (Máté 17:1-8). Jézus világosan kijelentette, hogy Illés már eljött, de sajnos, nem ismerték fel és megölték. Majd hozzáteszi, hogy neki is az ellenség keze által kell meghalnia (17:12).

Ha egy rövid pillantást vetünk Keresztelő János szolgálatára, azt látjuk, hogy számos jelentős szempontból ő volt „Illés". Először is, Isten előre jelezte, hogy János munkája az lesz, mint az Illésé (Lukács 1:17). Másodszor, János úgy öltözött, mint Illés (2Királyok 1:8 és Máté 3:4). Harmadszor, Illéshez hasonlóan ő is a pusztában prédikált (Máté 3:1). Negyedszer, mindketten a megtérés üzenetét hirdették. Ötödször, mindketten szembeszálltak királyokkal és közismert ellenségekkel (1Királyok 18:16-17 és Máté 14:3).

Némelyek szerint Keresztelő János azért nem lehetett Illés, mert János maga mondta, hogy nem az. „Erre megkérdezték tőle: "Hát akkor? Illés vagy te?" De kijelentette: "Nem az vagyok" (János 1:21). Erre a látszólagos ellentmondásra két magyarázat létezik. Először, mivel Illés soha nem halt meg (2Királyok 2:11), sok első századi rabbi azt tanította, hogy Illés még mindig élt, és a Messiás eljövetelét megelőzően ismét megjelenik. Amikor János tagadta, hogy ő lenne Illés, meglehet, hogy azzal az elképzeléssel állt szemben, hogy ténylegesen Illésnek tartják, akit egy tüzes szekér ragadott a mennybe.

Másodszor, János szavai utalhattak arra a különbségre, ahogy ő látta magát és ahogy Jézus látta őt. Lehet, hogy János nem úgy tekintett magára, mint a Malakiás 3:23-24 beteljesítőjére. Jézus viszont igen. Nincs tehát semmi ellentmondás, pusztán egy alázatos próféta őszinte véleményt nyilvánít magáról. János elutasította a hódolatot (vö. János 3:30), de Jézus neki tulajdonította Malakiás próféciájának beteljesedését Illés visszatérésével kapcsolatban.

Az átvitt értelemben vett Illésként János megtérésre és engedelmes életre hívta az embereket, és felkészítette kortársait Jézus Krisztus eljövetelére, Aki azért jött, hogy „megkeresse és megtartsa az elveszettet" (Lukács 19:10), és elkezdje a megbékélés szolgálatát (2Korinthus 5:18).

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért kell az utolsó idők előtt Illésnek visszatérnie (Malakiás 3:23-24, Újford, 4:5-6, Károli)?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries