settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia az illegális migrációról?

Válasz


A Róma 13:1-7 napnál világosabbá teszi, hogy Isten elvárja, hogy engedelmeskedjünk a kormányzati törvényeknek. Az egyetlen kivétel ez alól az, ha a kormányzat arra kényszerít, hogy Isten parancsának szegüljünk ellen (ApCsel 5:29). Az illegális migráció a kormányzati törvények megszegését jelenti. A Szentírásban semmi sem ellenzi, hogy egy országnak bevándorlásra vonatkozó törvényei legyenek. Ezért illegálisan bemenni egy másik országba bűn és lázadás Isten ellen.

Az illegális migráció megosztó kérdés Magyarországon és néhány más országban. Némelyek úgy érvelnek, hogy a bevándorlási törvények igazságtalanok, jogszerűtlenek, sőt diszkriminatív, és ezzel feljogosítják az egyéneket az illegális bevándorlásra. A Róma 13:1-7 azonban nem hatalmaz fel arra, hogy megszegjünk egy törvényt csak azért, mert igazságtalan. Mint mondtuk, itt nem a törvény igazságossága a kérdés. Az egyetlen biblikus ok a törvény megszegésére az, ha az ellene megy Isten törvényének. Amikor Pál a Római levelet írta, a Római Birodalom törvényei alatt élt, amelyet a római császárok talán leggonoszabbika, Néró vezetett. Az uralom ezen szakaszában sok igazságtalan, jogtalan, sőt egyenesen gonosz törvény volt érvényben. Pál mégis arra intette a keresztyéneket, hogy engedelmeskedjenek a kormánynak.

Igazságtalanok-e és jogszerűtlenek-e pl. Magyarország migrációs törvényei? Némelyek szerint igen, de itt nem ez a kérdés. Minden fejlett országnak vannak migrációs törvényei, némelyek szigorúbbak, némelyek kevésbé szigorúak, mint Magyarországéi. A Bibliában semmi sem tiltja, hogy egy ország határai teljesen nyitottak legyenek, mint ahogy azt sem, hogy teljesen zártak legyenek. A Róma 13:1-7 arra is felhatalmazza a kormányt, hogy megbüntesse a törvényszegőket. Az, hogy börtönbüntetést és/vagy deportálást vagy éppen valami még szigorúbb büntetést szab ki, az beletartozik a kormány jogkörébe.

Az illegális bevándorlók zöme azért megy egy másik országba, hogy jobb élete legyen, gondoskodni tudjon a családjáról, megszabaduljon a szegénységből. Ezek jó célok és motivációk. Az azonban nem biblikus, hogy valaki törvényt szegjen egy „jó" cél érdekében. A Biblia azt parancsolja, hogy gondoskodjunk a szegényekről, árvákról, özvegyekről (Galata 2:10; Jakab 1:27; 2:2-15). Az is Biblián alapuló tény, hogy egy szerencsétlen helyzet enyhítése nem jelenti azt, hogy ennek érdekében szegjünk törvényt. Az illegális migráció támogatása, lehetővé tétele és/vagy bátorítása ennélfogva Isten szavának az áthágása. Azoknak, akik egy másik országba kívánnak vándorolni, mindig engedelmeskedniük kell az adott ország törvényeinek. Noha ez késedelmet vagy frusztrációt okozhat, ezek nem jogosítják fel az egyént törvényszegésre.

Mi a biblikus megoldás az illegális migrációra? Egyszerű: ne gyakorold, engedelmeskedj a törvényeknek. Ha az engedetlenség nem egy biblikus lehetőség, mit tehetünk egy igazságtalan migrációs törvénnyel szemben? A polgárok jogai közé tartozik, hogy megváltoztassák a migrációs törvényeket. Ha az a meggyőződésed, hogy a bevándorlásra vonatkozó törvény igazságtalan, ragadj meg minden törvényes eszközt, ami hatalmadban áll, hogy hogy megváltoztasd a törvényt: imádkozz, gyűjts aláírásokat, szavazz, békésen tüntess, stb. A hívőknek az elsők közt kellene lenniük, akik meg akarnak változtatni egy jogtalan törvényt. Ugyanakkor az által is ki kell mutatnunk Isten iránti engedelmességünket, hogy engedelmeskedünk a kormánynak, amelyet Isten helyezett felénk.

„Engedelmeskedjetek minden emberi rendnek az Úrért, akár a királynak, mint a legfőbb hatalomnak, akár a helytartóknak, mint akiket ő küld a gonosztevők megbüntetésére és a jót cselekvők megdicsérésére. Mert Isten akarata az, hogy jót cselekedve némítsátok el az értelmetlen emberek tudatlanságát, mint szabadok: nem úgy, mint akik a szabadságot a gonoszság takarójául használják, hanem mint Isten szolgái" (1Péter 2:13–16).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia az illegális migrációról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries