settings icon
share icon
Kérdés

Mi az igazi evangélium?

Válasz


Az igazi evangélium az a jó hír, mely szerint Isten megváltja a bűnösöket. Az ember természeténél fogva bűnös és el van szakítva Istentől, és esélye sincs arra, hogy ezen az állapoton változtasson. De Isten készített egy utat az ember megváltására, mégpedig Jézus Krisztus, a Megváltó halála, temetése és feltámadása révén.

Az evangélium szó szerinti jelentése: „jó hír". De ahhoz, hogy valóban felfogjuk, mennyire jó ez a hír, meg kell értenünk a rossz hírt. Mivel az ember az éden kertjében elbukott (1Mózes 3:6), az ember teljes egésze (elméje, akarata, érzelmei, teste) megromlott a bűn által. Bűnös természetéből kifolyólag nem keresi és nem is tudja keresni Istent. Nem vágyik arra, hogy Istenhez jöjjön, elméje ellenségesen viszonyul Istenhez (Róma 8:7). Isten kijelentette, hogy a bűn az embert örök kárhozatra ítéli a pokolban, örök elszakítottságra Istentől. Az ember a pokolban fizeti meg a büntetést a szent és igazságos Isten ellen elkövetett bűneiért. Ez valóban rossz hír lenne, ha nem volna kiút.

De az evangélium által Isten az Ő irgalmában készített egy kiutat, egy helyettes áldozatot Jézus Krisztus személyében, aki azért jött, hogy kereszthalála révén megfizesse a büntetést a bűneinkért. Ez az evangélium lényege, amit Pál hirdetett a korinthusiaknak. Az 1Korinthus 15:2-4-ben leírja, mi az evangélium három összetevője: Krisztus értünk történő halála, eltemetése és feltámadása. A régi természetünk Krisztussal együtt meghalt a kereszten és vele együtt eltemettetett. Aztán vele együtt új életre támadtunk fel (Róma 6:4-8). Pál arra int, hogy ragaszkodjunk ehhez az igaz evangéliumhoz, mert ez az egyetlen dolog, ami megtart. Ha bármilyen más evangéliumban hiszünk, felesleges. A Róma 1:16-17-ben Pál azt is elmondja, hogy az igazi evangélium Isten ereje „minden hívőnek üdvösségére", ami alatt azt érti, hogy az üdvösség nem az ember önnön erőfeszítései által érhető el, hanem Isten kegyelme és a hit ajándéka által (Efézus 2:8-9).

Isten erejének evangéliuma által azok, akik hisznek Krisztusban (Róma 10:9) nemcsak a pokoltól szabadulnak meg. Ami azt illeti, teljesen új természetet kapunk (2Korinthus 5:17) új szívvel és új vágyakkal, akarattal és hozzáállással, amik jó cselekedetekben nyilvánulnak meg. Ez a gyümölcs, amelyet a Szentlélek munkál ki bennünk az ereje által. A cselekedetek soha nem jelentik az üdvösség útját, de bizonyítékai annak (Efézus 2:10). Azok, akiket Isten ereje megváltott, megváltozott életvitelükkel igazolják üdvösségüket.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az igazi evangélium?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries