settings icon
share icon
Kérdés

Mi az igazi barátság a Biblia szerint?

Válasz


Az Úr Jézus Krisztus megadta az igazi barát meghatározását: „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek. Többé nem mondalak titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Titeket azonban barátaimnak mondalak, mert mindazt, amit hallottam az én Atyámtól, tudtul adtam nektek" (János 15:13-15). Jézus a tiszta példája az igazi barátnak, mivel ő életét adta „barátaiért". Bárki a barátjává válhat az által, hogy elfogadja személyes megváltójának, újjászületik és új életet nyer benne.

Igazi barátság mintáját látjuk Dávid és Jonatán, Saul fia kapcsolatában is. Annak ellenére, hogy Saul üldözte Dávidot, és meg akarta ölni, Jonatán annak barátja maradt. Ez a történet az 1Sámuel 18-20-ban olvasható. Néhány idevágó szakasz az 1Sámuel 18:1-4, 19:4-7, 20:11-17, 41-42.

A Példabeszédek szintén jó iránymutató barátság dolgában. „Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik" (Példabeszédek 17:17). „Van ember, aki bajba juttatja embertársait, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél" (Példabeszédek 18:24). Itt arról van szó, hogy ahhoz, hogy barátod legyen, neked is baráttá kell válnod. „Jó szándékúak a baráttól kapott sebek, de csalárd a gyűlölködőnek a csókja" (Példabeszédek 27:6). „Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat" (Példabeszédek 27:17).

A barátság alapelve Ámosnál is előjön: „Járnak-e ketten együtt, ha nem egyeztek meg" (Ámos 3:3)? A barátok hasonlóan gondolkodnak. A barát egy olyan valaki, akiben teljes bizalommal bízhatsz. A barát egy olyan valaki, akit tisztelsz, és ő is tisztel téged, nem az érdemeid miatt, hanem a hasonló gondolkodás miatt.

Végül, az igazi barát igazi definíciója Pál apostoltól származik: „Hiszen még az igazért is aligha halna meg valaki, bár a jóért talán még vállalja valaki a halált. Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk" (Róma 5:7-8). „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért" (János 15:13). Na, ez az igazi barátság!

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az igazi barátság a Biblia szerint?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries