settings icon
share icon
Kérdés

Melyik vallás az igazi?

Válasz


Definíció szerint a vallás „az imádat tárgyát képező Istenbe vagy istenekbe vetett hit, ami általában viselkedésben vagy rítusokban nyilvánul meg”, vagy „bármilyen konkrét hit- vagy istenimádat-rendszer, ami gyakran etikai szabályrendszerrel jár együtt.” A világ lakosságának jóval több mint 90 százaléka valamilyen vallásnak a követője. Az a probléma, hogy nagyon sok fajta vallás létezik. Melyik az igazi vallás? Melyik a valódi vallás?

A vallás két leggyakoribb összetevője a szabályok és a szertartások. A vallások egy része gyakorlatilag nem több bizonyos szabályok felsorolásánál — olyan tedd-ezt, tedd-azt dolgoknál, amit valakinek be kell tartania, ha hűséges követője szeretne lenni annak a vallásnak, és így rendezett kapcsolatot akar Istennel. A szabályalapú vallás két példája az iszlám és a judaizmus. Követőinek be kell tartania az iszlám öt pillérét. A judaizmusban több száz parancsot és hagyományt kell megtartani. Egy bizonyos mértékben mindkét vallás azt ígéri, hogy a szabályoknak való engedelmességgel helyreáll az Istennel való kapcsolatunk.

Más vallások a szabálylisták helyett inkább szertartások elvégzését állítják előtérbe. Ennek az áldozatnak a bemutatása, annak a feladatnak a véghezvitele, amabban a szertartásban való részvétel, egy étel elfogyasztása stb. rendbe hozza az Istennel való kapcsolatot. A szertartásalapú vallás legprominensebb képviselője a római katolikus vallás. A római katolicizmus szerint, akit csecsemőkorban megkeresztelnek, aki részt vesz a misén, aki meggyónja bűneit egy papnak, aki a mennyben lévő szentekhez imádkozik, aki halála előtt részesül az utolsó kenetben stb., az halála után a mennybe jut. A buddhizmus és a hinduizmus is elsősorban szertartásalapú vallások, ugyanakkor bizonyos mértékben szabálykövetőknek is tekinthetők.

Az igaz vallás se nem szabályalapú, se nem szertartásalapú. Az igaz vallás Istennel való kapcsolat. Két dolog felől minden vallás egyetért, mégpedig, hogy az ember valamilyen módon elszakadt Istentől, és ezért ki kell békülnie vele. A hamis vallás ezt a problémát a szabályok és a szertartások segítségével szeretné megoldani. Az igaz vallás elismeri, hogy kizárólag Isten hidalhatja át az elválasztó szakadékot, és ő ezt meg is tette. Az igaz vallás a következőket ismeri el:

• Mindnyájan vétkeztünk, és ezért távol vagyunk Istentől (Róma 3:23).
• Jóvátétel nélkül a bűn méltó büntetése a halál és az Istentől való örök elválasztottság (Róma 6:23).
• Isten Jézus Krisztus személyében meglátogatott bennünket, aki meghalt helyettünk, magára vállalva ezzel a mi büntetésünket, majd feltámadt a halálból, ami által bemutatta, hogy halála elégséges áldozat volt (Róma 5:8; 1 Korinthus 15:3–4; 2 Korinthus 5:21).
• Ha elfogadjuk Jézust megváltónknak, és halálára bízzuk a bűneinkért való teljes fizetséget, akkor bűneink megbocsáttatnak, üdvösségünk van, megbékélünk Istennel, aki igaznak nyilvánít bennünket (János 3:16; Róma 10:9–10; Efézus 2:8–9).

Az igaz vallásban is vannak szabályok és szertartások, de van egy nagyon lényeges különbség. Az igaz vallásban a szabályokat és a szertartásokat az Istentől kapott üdvösségért tanúsított hála szüli, NEM pedig ezek szerzik az üdvösséget. Az igaz vallásban, azaz a biblikus keresztyénségben vannak betartandó szabályok (ne ölj, ne paráználkodj, ne hazudj stb.) és megtartandó szertartások (bemerítkezés, úrvacsora). Ezeknek a szabályoknak és szertartásoknak a betartása nem igazít meg senkit sem Isten szemében. A szabályok és a szertartások inkább az Istennel való kapcsolat KÖVETKEZMÉNYEI, mégpedig kegyelemből, a Jézus Krisztusba, mint megváltóba vetett hit által. A hamis vallás azért tesz dolgokat (szabályok betartása és szertartások megtartása), hogy kiérdemelje Isten jóindulatát. Az igaz vallás Jézus Krisztust fogadja el megváltónak, és ez által lesz rendezett kapcsolata Istennel; majd ezután az Isten iránti szeretete és a hozzá való közeledés készteti cselekvésre.

Döntést hoztál Krisztus mellett annak alapján, amit itt olvastál? Ha igen, kérlek kattints a lentebb lévő “Ma elfogadtam Krisztust” gombra.
EnglishVissza a magyar oldalra

Melyik vallás az igazi?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries