settings icon
share icon
Kérdés

Mi a hozsánna szó pontos jelentése?

Válasz


A hozsánna szó első sorban dicsőítőénekek soraiban tűnik fel, különösen sűrűn a virágvasárnapi dalokban fordul elő. Ez egy olyan héber eredetű kifejezés, amellyel sokaság a Jeruzsálembe bevonuló Jézus Krisztust fogadta: "...Hozsánna a Dávid fiának! Áldott, a ki jő az Úrnak nevében! Hozsánna a magasságban!" (Máté 21:9).

A hozsánna szót illetően a legtöbben azt hiszik, hogy az a hallelújához hasonló dicsőítő kifejezés, ugyanakkor valójában megváltásért való esedezést jelent. A kifejezés héber gyökere a 118. zsoltár 25. versére vezethető vissza, amely így hangzik: "Oh Uram, segíts most; oh Uram, adj most jó előmenetelt! A héber jáshá ("megment", "megvált"), és az ánná ("kérlel", "könyörög") szavak összetételéből jön létre a hozsánna szó. A kifejezés tehát szó szerinti azt jelenti: "könyörgöm ments meg", "kérlek válts meg minket".

Mikor Jézus Krisztus tehát szamárháton bevonult Jeruzsálembe, a nép teljesen jogosan hozsánnázott! Felismerték ugyanis Jézusban a Messiást, a felkentet, a népe és a világ megváltóját. Erről az is egyértelműen tanúskodik, hogy Dávid fiának nevezték őt. Felemelték szavukat a megváltásért, hiszen felérték, hogy kizárólag Jézus Krisztus képes megváltani, egyedül Ő képes elvenni a világ bűneit.

A nap előrehaladtával Jézus a templomban tartózkodott. A templom udvarában játszó gyerekek szintén így kiáltottak utána: "Hozsánna a Dávid fiának" (Máté 21:15). A főpapok és a törvénytudók azonban haragra gerjedve ekképpen feddődtek: "És mondának néki: Hallod, mit mondanak ezek? Jézus pedig monda nékik: Hallom. Sohasem olvastátok-é: A gyermekek és csecsemők szája által szereztél dicsőséget?" (Máté 21:16). Mikor tehát hozsánnát kiáltottak, akkor az emberek a bűneikből való megváltásért esedeztek, vagyis pontosan azért, amiért Jézus Krisztus eljött e világra. Nem is telt bele már egy hét sem, és Jézus, az Atyának szánt önkéntes és jó illatú áldozatként, minden valaha élt emberért letette az életét a kereszten.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a hozsánna szó pontos jelentése?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries