settings icon
share icon
Kérdés

Miért éltek olyan hosszan az emberek Mózes 1. könyvében?

Válasz


Egyfajta rejtély az, hogy az emberek miért éltek olyan hosszan Mózes 1. könyve első néhány fejezetében. A bibliatudósok több elméletet is felállítottak már erről. Az 1 Mózes 5-ben lévő nemzetségtáblázat feljegyzi Ádám istenfélő leszármazottjait — azt a vérvonalat, amelybe végül majd a Messiás is beleszületik. Isten esetleg különlegesen hosszú élettel áldotta meg őket jutalmul istenfélelmükért és engedelmességükért. Bár ez is egy lehetséges magyarázat, de a Biblia sehol sem írja, hogy csak azoknak volt hosszú életük, akikről az 1 Mózes 5-ben olvasunk. Továbbá Énókon kívül senkiről sem állítja az 1 Mózes 5, hogy különlegesen istenfélő lett volna. Tehát feltehetőleg abban az időszakban mindenki néhány száz évet élt. Ezt valószínűleg több tényező idézte elő.

Az 1 Mózes 1:6–7 említést tesz a boltozat feletti vizekről, amely körbevette a földet. Ez a vízboltozat üvegházhatást idézhetett elő, és a jelenleg földet érő sugárzás nagy részét visszatarthatta. Ez ideális életkörülményeket teremthetett. Az 1 Mózes 7:11 írja, hogy az özönvíz idején az égboltozatban lévő vizek leömlöttek a földre, véget vetve az ideális életkörülményeknek. Hasonlítsd össze az özönvíz előtti élettartamot (1 Mózes 5:1–32) az özönvíz utánival (1 Mózes 11:10–32). Közvetlen az özönvíz után drasztikusan lecsökkent az emberi élettartam.

Egy másik tényező, hogy néhány nemzedékkel a teremtés után az emberi genetikai kódban hibák alakultak ki. Ádám és Éva tökéletesnek lett megteremtve. Ellenállók voltak a betegségekkel szemben. Utódaik örökölték ezeket az előnyöket, bár kisebb mértékben. Idővel, a bűn következményeként, az emberi genetikai kód egyre inkább megromlott, és az emberek egyre védtelenebbek lettek a halállal és a betegségekkel szemben. Ez az élettartam drasztikus csökkenését is eredményezte.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért éltek olyan hosszan az emberek Mózes 1. könyvében?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries