settings icon
share icon
Kérdés

Tehetek bármit, amivel hosszú életet biztosíthatok magamnak?

Válasz


„"Tiszteld apádat és anyádat": ez az első parancsolat, amelyhez ígéret fűződik, mégpedig ez: "hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön"" (Efezus 6:2-3). Ebben a szakaszban Pál apostol a Tízparancsolatból idéz, konkrétan a 2Mózes 20:12-t: „Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked!" Ez az egyetlen eset, amikor Isten hosszú élettel jutalmaz egy cselekedetet. Ha tiszteljük a szüleinket, valóban sokáig élünk? Ha igen, miért tartja olyan nagyra Isten a szülők tiszteletét, hogy hosszú élettel hajlandó jutalmazni?

Először is, igen, ez az ígéret igaz, de nem egyetemes értelemben. Vannak emberek, akik tisztelték a szüleiket, és fiatalon meghaltak. És vannak emberek, akik nem tisztelték a szüleiket, és sokáig éltek. Ezért tehát egy olyan alapelvről van szó, amely általában igaz. Ha tiszteled szüleidet, Isten, általánosságban véve, hosszú élettel jutalmaz meg. Ez az ígéret azonban nem iktat ki minden más döntést, ami az életünk hosszát befolyásolja. Ha például egy ember tiszteli a szüleit, de úgy dönt, hogy öngyilkosságot követ el, az öngyilkosság tette kizárja a hosszú élet lehetőségét. Ugyanez mondható el azokról, akik vakmerő és veszélyes tevékenységekben vesznek részt. Istennek a szülők tiszteletét jutalmazó ajándéka nem fog csodával határos módon immunissá tenni a halállal vagy súlyos sérülésekkel szemben.

Ismétlem, a szülők tiszteletének jutalma egy általános alapelve, nem pedig egyetemes igazság. Isten olyan fontosnak tartja a szülők tiszteletét, hogy amelyik személy tiszteli a szüleit, azt általában hosszú élettel jutalmazza meg. Salamon arra intette gyermekeit, hogy tiszteljék szüleiket (Példabeszédek 1:8; 13:1; 30:17). A Jeremiás 35:18-19-ben arról olvasunk, hogy Isten miként áldotta meg a rekabitákat, amiért engedelmeskedtek apjuknak. Amikor szüleinkkel szemben engedetlenkedünk, akkor Isten ellen lázadunk (Róma 1:30, 2Timóteus 3:2). Ezzel eljutottunk a második ponthoz. Miért tartja olyan nagyra Isten a szülők tiszteletét, hogy hosszú élettel hajlandó azt jutalmazni?

Ennek legalább két oka van. Először, Isten azzal bízta meg a szülőket, hogy istenfélő módon neveljék gyermekeiket. Nem könnyű szülőnek lenni. Fájdalommal, stresszel, sok kiadással és gyakran hálátlansággal jár együtt. Ha egy gyermek nem ismeri el és nem hálás azokért az áldozatokért, amelyeket a szülei érte hoztak, akkor semmibe veszi azt a tekintélyt és értéket, amellyel Isten a szülőket felruházta. Hasonló ez ahhoz, ahogy az államhoz viszonyulunk (Róma 13:1-7). Ha Isten hatalom alá helyez minket, akkor a hatalom elleni lázadásunk Isten elleni lázadás.

A másik ok, amiért Isten azt szeretné, hogy tiszteljük a szüleinket az, hogy a földi szüleinkkel való kapcsolatunk a mennyei Atyánkkal való kapcsolatunkat tükrözi. A Zsidók 12:5-11 például a gyermek fegyelmezését a hívő fegyelmezéséhez hasonlítja. Ahogy a szüleink a biológiai őseink, Isten ugyanúgy „szülőnk". Isten gyermekei és a szüleink gyermekei is vagyunk. Ha engedetlenek vagyunk szüleinkkel szemben, azzal rossz képet festünk a mennyei Atyánkkal való kapcsolatunkról is.

Szeretnél hosszú életet élni? Tiszteld a szüleidet. Miért? Mert Isten helyezett a hatalmuk és vezetésük alá, és mert a szüleid iránti magatartásod az Isten iránti magatartásodat tükrözi. Noha ez a jutalom nem egyetemes jellegű, és nem írja felül a többi döntésünket, általában véve igaz. Ha szeretnél hosszú életet élni, akkor tiszteld azokat, akiktől az életet kaptad.

EnglishVissza a magyar oldalra

Tehetek bármit, amivel hosszú életet biztosíthatok magamnak?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries