settings icon
share icon
Kérdés

Mik a Holt-tengeri tekercsek, és mi a jelentőségük?

Válasz


A Holt-tengeri tekercsekre először 1947-ben bukkantak rá Kumránban, egy Jeruzsálemtől mintegy 32 km-nyire levő faluban a Holt-tenger északnyugati partján. Egy fiatal beduin pásztor egy elkóborolt kecske után kutatva egy követ hajított egy, a part menti sziklák közti hasadékba, és egy csörömpölő hangot hallott: a kő egy kerámiaedényt talált el, amely bőr- és papirusztekercseket tartalmazott, és amelyekről később kiderült, hogy közel kétezer évesek. Tíz év és sok kutatás után a Holt-tenger környékén tizenegy barlangot találtak, amelyekben több tízezer tekercs töredék leledzett a Kr.e. 3. századtól Kr.u. 68. közti időszakra datálva, amelyek becslések szerint 800 különböző irat részét képezték.

A Holt-tengeri tekercsek a héber, arám és görög nyelven íródott zsidó iratok hatalmas gyűjteményét tartalmazták, és számos témát és irodalmi műfajt foglaltak magukban. Tartalmazzák a héber Biblia minden könyvének kéziratát vagy annak töredékeit, Eszter könyvét kivéve; és ezek mindegyike közel ezer évvel korábban született, mint bármelyik más, addig ismert bibliai kézirat. A tekercsek közt szerepelt a létező legkorábbi bibliai kommentár is Habakuk könyvéhez, valamint számos más írás, köztük több, a kor zsidó szektáival foglalkozó mű is.

A Holt-tengeri tekercsek tartalmára vonatkozó legendák messze meghaladják azt, ami valóban ott volt. Nem voltak ott semmiféle elveszett bibliai könyvek vagy más művek, amelyekről ne rendelkeztek volna már addig is másolatokkal. A Holt-tengeri tekercsek zöme egyszerűen az Ószövetség könyveinek Kr.e. 250-150 közt készült másolatai voltak. Biblián kívüli és apokrif könyveket szintén találtak, de ismétlem, a tekercsek nagy részét a héber Ószövetség másolatai képezték. A Holt-tengeri tekercsek felfedezése azért jelentős, mert a tekercsek kiváló állapotban maradtak fenn, és olyan sokáig nem tudtunk róluk (több mint 2000 évig). Ezek a tekercsek ugyanakkor megerősítenek az ószövetségi kéziratok megbízhatóságában, mivel a korábban felfedezett és a Kumránban talált kéziratok közt minimális az eltérés. Ez nyilvánvalóan arról tesz bizonyságot, hogy Isten miként őrizte meg igéjét a századok során, megóvván az eltűnéstől és védvén a jelentős tévedésektől.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mik a Holt-tengeri tekercsek, és mi a jelentőségük?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries