settings icon
share icon
Kérdés

Hol van a pokol? Hol helyezkedik el a pokol?

Válasz


A pokol helyszínét illetően sok elmélet született. A hagyományos nézet szerint a pokol a föld középpontjában van. Mások úgy vélik, a világűrben található egy fekete lyukban. Az Ószövetségben a pokolnak fordított szó a seol, az Újszövetségben hádész (jelentése: láthatatlan) és gyehenna (Hinnom völgye). A seolt egyes helyeken gödörnek vagy sírnak is fordítják.

A seol és a hádész egyaránt a halottak egy ideiglenes lakhelyére vonatkozik, ahol az ítélet előtt tartózkodnak (Zsoltárok 9:17, Jelenések 1:18). A gyehenna a büntetés örök állapotára utal, amelyben a gonoszok részesülnek (Márk 9:43).

Azon elképzelés, miszerint a pokol alattunk, netán a föld középpontjában helyezkedik el, az olyan szakaszokra alapoz mint a Lukács 10:15: „Te is, Kapernaum, talán az égig emelkedsz? A pokolig fogsz levettetni!" Ugyanígy az 1Sámuel 28:13-15-ben az endori médium látja Sámuel lelkét, amint „feljön a földből". Fontos azonban megjegyezni, hogy egyik igeszakasz sem a pokol földrajzi helyével foglalkozik. Kapernaum „levettetése" valószínűleg az ítéletre vonatkozik inkább, semmint a vetés „irányára". A médium látomása Sámuelről szintén csak az, ami: egy látomás.

A Károli fordításban az Efezus 4:9 szerint mielőtt Jézus felment a mennybe, „előbb le is szállott a föld alsóbb részeire". Némely hívők úgy értelmezik „a föld alsóbb részeit", mint utalást a pokolra, ahol szerintük Jézus a halála és feltámadása közti időt töltötte. Az Újfordításban viszont egy pontosabb fordítást találunk: „le is szállt erre a földre". Ez a vers pusztán arról beszél, hogy Jézus lejött a földre. A testetöltésre utal, nem a halál utáni tartózkodás helyére.

Az elképzelés, miszerint a pokol valahol a világűrben helyezkedik el, feltehetőleg egy fekete lyukban, arra az ismeretre alapul, hogy a fekete lyukban nagy a hőség, és olyan nagy a nyomás, hogy semmi, még a fény sem tud kijutni belőle. Egy másik feltevés az, hogy a föld maga lesz a „tűznek tava", amelyről a Jelenések 20:10-15 beszél. Amikor a földet a tűz elpusztítja (2Péter 3:10, Jelenések 21:1), ezen elmélet szerint Isten ezt az égő teret az istentelenek gyötrelmének örök helyszíneként fogja használni. De ez is puszta spekuláció.

Összefoglalásként, a Szentírás nem adja meg a pokol geológiai (vagy kozmológiai) „koordinátáit". A pokol egy szó szerinti hely, ahol valós a gyötrelem, de nem tudjuk, hol van. Lehet, hogy a pokol egy fizikai helyszín az univerzumban, de az is lehet, hogy egy teljesen másik „dimenzió". Akármelyik eset is álljon fenn, a pokol helyszíne messze kevésbé fontos, mint az, hogy miként tudnánk elkerülni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hol van a pokol? Hol helyezkedik el a pokol?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries