settings icon
share icon
Kérdés

Hol van a menny? Hol helyezkedik el a menny?

Válasz


A menny minden bizonnyal egy valós hely. A Biblia határozottan beszél a menny létéről, és arról, hogy a mennybe a Jézus Krisztusba vetett hit által lehet bejutni, de egy vers sem beszél arról, hogy földrajzilag hol helyezkedik el. Erre a kérdésre a rövid válasz az, hogy a menny ott van, ahol Isten. A kérdésben szereplő mennyre a 2Korinthus 12:1-4 úgy utal mint a harmadik mennyre és paradicsomra. Pál itt egy élő személyről beszél, aki „elragadtatott" a mennybe, és képtelen volt azt leírni. Az elragadtatottként fordított görög szó ugyanaz, mint amit az 1Thesszalonika 4:17 használ az elragadtatásra, mely során a hívők elragadtatnak, hogy az Úrral legyenek. Ezen szakaszok arra engedtek következtetni, hogy a menny kívül esik a föld körüli levegőégen és a csillagok birodalmán.

Mivel azonban Isten lélek (szellem), a menny nem lehet pusztán egy tőlünk távol eső lakhely. A görög istenekről azt tartották, hogy idejük nagy részét a földtől távol töltötték egy, a Bahamák mennyei változatának megfelelő helyen, de nem így a Biblia Istene. Ő mindig közel van hozzánk, amikor szólítjuk (Jakab 4:8), és a zsidók szerzője arra int, hogy közeledjünk Hozzá (Zsidók 10:1,22). A mennynek, ahol a szentek és angyalok lakoznak, minden bizonnyal egy fajta fizikai helynek is lennie kell, mivel a szentek és angyalok Isten teremtményeiként térben és időben léteznek. De amikor a Teremtőről azt mondjuk, hogy a mennyben van, akkor arra gondolunk, hogy egy másik síkon létezik, nem arra, hogy egy másik helyen.

A Biblia sok helyen beszél arról, hogy a mennyben lakozó Isten mindig közel van a földön lakozó hívőkhöz. Az Újszövetség meglehetősen gyakran említi a mennyet. Mégis, a gyakoriság ellenére a „koordináták" hiányoznak. Isten valószínűleg szándékosan hagyta homályban a helyszín mibenlétét, mivel fontosabb a menny Istenére fókuszálni, semmint annak helyszínére. Sokkal fontosabb tudnunk a miértre a választ, semmint a holra. Az Újszövetség a menny céljára összpontosít, nem pedig arra, hogy milyen ez a hely és hol van. Korábban láttuk, hogy a pokol az elszakítottság és büntetés helye (Máté 8:12, 22:13). Ezzel szemben a menny a közösség és örök öröm, és ami még fontosabb, Isten imádatának helye.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hol van a menny? Hol helyezkedik el a menny?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries