settings icon
share icon
Kérdés

Mi az hogy keresztény?

Válasz


A szótári meghatározás valami hasonló lenne ehhez: „Egy személy, aki Jézusban mint Krisztusban való hitrõl tesz vallást, vagy a Jézus tanításain alapuló vallásban van”. Amíg ez egy jó kiindulási pont, mint minden más szótári meghatározás, valamennyire elmarad attól, hogy igazán át tudja adni annak a bibliai igazságát, mit jelent Kereszténynek lenni. A „keresztény” szót háromszor használja az Újszövetség (Apcsel 11:26; 26:28; 1 Péter 4:16). Jézus Krisztus követõit elõször Antiókhiában hívták „Keresztényeknek” (Apcsel 11:26), mert a viselkedésük, a cselekedeteik, és a beszédük olyan volt mint Krisztusé. Az hogy „keresztény” szó szerint azt jelenti: „Krisztus pártjához tartozó”, vagy „Krisztus követõje”.

Sajnos idõvel a „keresztény” szó nagyot vesztett a jelentõségébõl, és gyakran olyan valakire is használt, aki vallásos, vagy magas erkölcsi értékekkel rendelkezik, de talán igen, talán nem Jézus Krisztus igazi követõje. Sok ember aki nem hisz és nem bízik Jézus Krisztusban kereszténynek gondolja magát, mert templomba jár, vagy „Keresztény” nemzetben él. De a templomba járás, szolgálni a nálad kevésbé szerencséseket, vagy jó embernek lenni nem tesz téged Kereszténnyé. A templomba járás nem tesz téged jobban Kereszténnyé annál, ahogy egy garázsba való járás sem tesz téged autóvá. Egy gyülekezet tagja lenni, összejöveteleken részt venni, és adni a gyülekezet munkájára nem tesz téged kereszténnyé.

A Biblia tanítja, hogy a jó cselekedetek amelyeket teszünk nem tesznek bennünket Isten számára elfogadhatóvá. A Titusz 3:5 mondja: „minket is megmentett. De nem azok miatt, amiket mi tettünk, hogy Isten számára elfogadhatóak legyünk, hanem mert megkönyörült rajtunk. Megmentett bennünket az újjászületés „fürdõje” által, és megújított a Szent Szellem segítségével. Tehát egy keresztény olyan valaki, aki Istentõl újjászületett (János 3:3; János 3:7; 1 Péter 1:23), valamint hitet és bizalmat helyezett Jézus Krisztusba. Az Efézus 2:8 mondja: „Mert egyedül Isten kegyelme tette lehetõvé, hogy a hitetek által üdvösségre jussatok. Ez nem a ti érdemetek, hanem Isten ajándéka!”.

Egy igazi keresztény olyan személy, aki Jézus Krisztus személyébe és munkájába helyezett hitet, és bizalmat. A János 1:12 mondja nekünk: „Akik viszont befogadták-vagyis akik hisznek benne-azoknak mind felhatalmazást és lehetõséget adott arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek. Egy igazi keresztény ismertetõjegye: szeretet mások iránt, és engedelmesség Isten Igéje iránt (1 János 2:4,10). Egy igazi Keresztény valóban Isten gyermeke, Isten családjának a része, és olyan valaki, aki új életet kapott Jézus Krisztusban.

Döntést hoztál Krisztus mellett annak alapján, amit itt olvastál? Ha igen, kérlek kattints a lentebb lévő “Ma elfogadtam Krisztust” gombra.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az hogy keresztény?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries