settings icon
share icon
Kérdés

Hit-gyógyítók tényleg vannak? A hit-gyógyítók ugyanazzal az erővel gyógyítanak, mint egykoron Jézus Krisztus?

Válasz


Semmi kétség nem fér hozzá, hogy Isten bármikor képes, bárkit, bármiből kigyógyítani. Az viszont kérdés marad, hogy Isten valóban hit-gyógyítókat használ-e fel gyógyító tevékenységének véghezviteléhez. Ezek az emberek többnyire képesek hallgatóságukat meggyőzni arról, hogy az Isten akarata, hogy ők jól legyenek, és hogy egy kisebb vagy nagyobb anyagi juttatás fejében, Isten meg fogja jutalmazni a hitük, és Jézus Krisztus erejével gyógyulást ad nekik.

A következőkben Jézus Krisztus gyógyító szolgálatát hasonlítjuk össze, a mai hit-gyógyítók tevékenységével, hogy megállapíthassuk állításaiknak van-e bármilyen bibliai alapja. Hogyha tényleg úgy van, ahogyan mondják, vagyis hogy ugyanúgy és ugyanazon erő által gyógyítanak, mint Jézus Krisztus, akkor képesek leszünk a két szolgálatban jeles hasonlóságokra rámutatni. Azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. Márk evangéliumának 1:29-34 igerésze Jézus Krisztus gyógyító szolgálatának mindössze egy napját jegyezte fel. Az ő gyógyító ereje, mely képessé tette mindezen csodák végrehajtására, volt a bizonyítéka annak, hogy a bűn átkának minden fizikai és szellemi hatása felett hatalma van és képes azokat elhordozni. Kigyógyította a betegségben szenvedőket minden bajukból, testi és szellemi töröttségükből, más megszállott emberekből pedig démonokat űzött ki. Egyedül Isten képes megmenteni minket az eredendő bűn minden következményétől, a testi és a lelki betegségekből, és végső soron, a halálból. Mivel Jézus Krisztus mindezt beteljesítette, bebizonyította, hogy Ő az Isten.

Számos különbségre mutathatunk rá a mai hit-gyógyítók módszerei és Jézus Krisztus gyógyításai között. Először is, ha Jézus gyógyított, akkor a gyógyulás abban a pillanatban, vagy még abban az órában teljesen végbement. Péter anyósa (Márk 1:31), a római százados szolgája (Máté 8:13), Jairus lánya (Márk 5:41-42), és a gutaütött (Lukács 5:24-25) mind rögtön meggyógyult. Tehát nem kellett a betegeknek először hazamenniük, hogy otthon majd fokozatosan elkezdjék jobban érezni magukat, mint ahogyan azt sok hit-gyógyító állítja. Másodszor, Jézus teljesen meggyógyította az embereket. Péter anyósa, annyira beteg volt, hogy már az ágyból sem tudott kikelni, de mikor Jézus Krisztus elűzte halálos lázát, akkor azon nyomban felpattant és mindenkinek ételt készített, ki a házban volt. A Máté evangéliumának 20:34 igerész tanúbizonysága szerint a vak koldusok szeme rögtön megnyílt. Továbbá Jézus Krisztus mindenkit meggyógyított (Máté 4:24; Lukács 4:40). A tanítványoknak nem kellett úgy mond „előszűrni" az embereket, hogy ellenőrizzék milyen betegségben szenvedők jutnak Jézushoz, mint ahogyan az a mai hit-gyógyítók előadásain sokszor előfordul. Nem csak egy bizonyos helyen vagy egy bizonyos ideig lehetett meggyógyulni. Jézus Krisztus szolgálata alatt folyamatosan és sok helyen gyógyított, nem pedig csak kényesen kontrollált tv-stúdiós körülmények között.

Jézus valós szervi betegségeket gyógyított, nem pedig csak a tüneteket tűntette el, mint ahogyan azt a hit-gyógyítók teszik. Jézus nem fej-, és hátfájásból gyógyította ki az embereket, hanem leprából, szélütésből, és vakságból. Ezek a csodák mind igazolhatóak voltak. Végül pedig Jézus Krisztus a végső legnagyobb betegséget, magát a halált, is kigyógyította. Lázár holtteste már négy napja a sírban volt, mikor Jézus feltámasztotta. Nincs olyan hit-gyógyító, aki akárcsak hasonló tettre is képes volna. Ráadásul ezek a gyógyulások nem minden esetben voltak a beteg fél hitéhez kötve. Valójában a legtöbb ember, akit meggyógyított nem volt hívő.

Mindig voltak ún. hit-gyógyítók, akik aljas haszonlesésből ragadozók módjára csaptak le a szenvedő és kétségbeesett emberekre. Ez a gyakorlat legrosszabb fajta istenkáromláshoz tartozik, hiszen még ha a kicsalt pénz "csak" anyagi veszteség okoz, addig ha az ember a hit-gyógyító hamis ígéretei miatt elveszíti Jézus Krisztusba vetett hitét (és Vele az örök lelki üdvösségének egyetlen lehetőségét), akkor az valóban tragikus. Ha a hit-gyógyítóknak tényleg birtokukban van a gyógyítás ereje, akkor miért nem sétálnak egyszerűen végig a kórházak folyosóin és gyógyítanak meg minden beteget? Miért nem mennek AIDS-klinikákra, hogy ott gyógyítsanak? Egyszerűen azért, mert nem is képesek erre. Nincsen meg bennük az a csodatevő gyógyító erő, ami csak Jézus Krisztus sajátja.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hit-gyógyítók tényleg vannak? A hit-gyógyítók ugyanazzal az erővel gyógyítanak, mint egykoron Jézus Krisztus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries