settings icon
share icon
Kérdés

Vajon kizárja-e egymást az Istenbe vetett hit és a tudomány?

Válasz


Definíciója alapján a tudomány „egy jelenség megfigyelése, azonosítása, leírása, kísérleti vizsgálata és elméleti magyarázata.” A tudomány olyan módszer, amelyet az emberiség a természeti világegyetem jobb megismerése érdekében tud alkalmazni. Megfigyelés általi ismeretszerzés. A tudományos fejlődés jól bemutatja az emberi logika és képzelőerő határait. Ugyanakkor, a keresztyének tudományba vetett hitének soha nem szabad olyannak lennie, mint istenhitüknek. A keresztyén ember egyszerre hihet Istenben és tisztelheti a tudományt, feltéve ha nem felejti el, melyik tökéletes és melyik nem az.

Az Istennel kapcsolatos meggyőződésünk a hit meggyőződése. Hiszünk a Fiában, hogy üdvözüljünk, hiszünk az Igéjében, hogy útmutatást kapjunk, és hiszünk a Szent Szellemben, hogy vezetőnk legyen. Az Istenbe vetett hitünknek teljesnek kell lennie, mert amikor Benne hiszünk, akkor egy tökéletes, mindenható és mindentudó Teremtőtől tesszük magunkat függővé. A tudomány iránti meggyőződésünknek intellektuális természetűnek kell lennie, semmi többnek. Számos nagyszerű dolgot el tud érni a tudomány, de ugyanúgy hibát is ejthet. Ha a hitünket a tudományba vetjük, akkor a tökéletlen, bűnös, korlátozott és halandó embertől tesszük magunkat függővé. A történelem során a tudomány sok dologban tévedett — például a föld alakja, a motoros repülés, a védőoltás, a vérátömlesztés, sőt még a szaporodás kérdésében is. Isten soha nem téved.

Az igazságtól nincs félnivaló, ezért a keresztyénnek nem kell tartania a jó tudománytól. Minél inkább megismerjük, hogyan teremtette meg Isten a világegyetemet, annál jobban értékelni tudjuk a teremtés csodáját. Tudásunk kiterjesztése segítségünkre van a betegségek, a tudatlanság és a félreértések elleni harcban. Ugyanakkor veszélyes dolog, ha a tudósok az emberi logikába vetett hitüket a Teremtőbe vetett hit fölé helyezik. Az ilyenek egy kicsit sem különböznek a vallás iránt elkötelezettektől; az emberbe vetett hit mellett tették le a voksukat, és tényeket fognak keresni ahhoz, hogy megvédjék e hitüket.

A legracionálisabb tudósok is belátják — még azok is, akik nem akarnak hinni Istenben —, hogy a világegyetemmel kapcsolatban nem rendelkezünk teljes ismeretekkel. Belátják, hogy kedvenc elméleteik zöméhez hasonlóan Isten személyét vagy a Bibliát a tudomány sem bizonyítani, sem cáfolni nem tudja. A tudománynak igazán semlegesnek kellene lennie, csak az igazságot szabadna keresnie; nem helyes, ha bármilyen magáncélra használják fel.

A tudomány nagy része alátámasztja Isten létezését és keze munkáját. A Zsoltárok 19:2 szerint „az egek hirdetik Isten dicsőségét, kezének munkájáról beszél a menny.” Ahogy a tudomány egyre többet felfedez a világegyetemből, egyre több bizonyítékot találunk a teremtés mellett. A DNS csodálatos összetettsége és sokszorozódása, a fizika bonyolult, ám egymásba fonódó törvényei, a földi környezet adta fizikai és kémiai feltételek teljes harmóniája mind a Biblia üzenetét támasztják alá. A hívő keresztyének számára az a fajta tudomány elfogadható, amelyik az igazságot keresi. A tudomány emberi ismeretet Isten fölé helyező „papjait” vissza kell utasítanunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Vajon kizárja-e egymást az Istenbe vetett hit és a tudomány?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries