settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a hét pecsét és a hét trombita a Jelenések könyvében?

Válasz


A hét pecsét (Jelenések 6:1–17, 8:1–5), a hét trombita (Jelenések 8:6–21, 11:15–19) és a hét pohár (Jelenések 16:1–21) az utolsó időkben bekövetkező isteni csapások három, egymást követő sorozata. E csapások az idő előrehaladtával egyre súlyosabbak és pusztítóbbak. A hét pecsét, a hét trombita és a hét pohár összekapcsolódnak egymással. A hetedik pecsét feltörése vezeti be a hét trombita megszólalását (Jelenések 8:1–5), és a hetedik trombita megszólalása vezet a hét pohár kitöltéséhez (Jelenések 11:15–19; 15:1–8).

A hét pecsétből az első négy az apokalipszis négy lovasaként ismert. Az első pecséttel jelenik meg az Antikrisztus (Jelenések 6:1–2). A második pecsét nagy háború kitöréséhez vezet (Jelenések 6:3–4). A harmadik pecsét éhínséget okoz (Jelenések 6:5–6). A negyedik pecsét feltörését járvány, újabb éhínség és további háború követi (Jelenések 6:7–8).

Az ötödik pecsétnél azokról esik szó, akik vértanúhalált halnak az utolsó időkben Krisztusba vetett hitükért (Jelenések 6:9–11). Isten hallja, hogy igazságért kiáltanak, és a maga idejében véget vet meggyilkolásuknak – mégpedig a hatodik pecséttel, majd a trombitákkal és a poharakkal. A hatodik pecsét feltörésekor ugyanis pusztító földrengés támad, amely súlyos károkat és nagy zűrzavart okoz, és amelyet szokatlan asztronómiai jelenésegek kísérnek (Jelenések 6:12–14). Nem véletlenül kiáltják majd a túlélők a hegyeknek és a szikláknak: „Essetek ránk, és rejtsetek el minket a királyi trónuson ülő arca elől, és a Bárány haragja elől, mert eljött az ő haragjuk nagy napja, és ki állhat meg?” (Jelenések 6:16–17)

A hét trombitáról a Jelenések 8:6–21. versekben olvasunk. A hét trombita a hetedik pecsét „tartalma” (Jelenések 8:1–5). Az első trombita nyomában jégeső és tűz támad, és a föld növényzetének jelentős részét megsemmisíti (Jelenések 8:7). A második trombita felhangzása után meteorszerű képződmény zuhan a tengerbe, és kihal miatta a tengeri élővilág nagy hányada (Jelenések 8:8–9). A harmadik trombita hasonló a másodikhoz, de a tengerek helyett a tavakat és a folyókat érinti (Jelenések 8:10–11).

A negyedik trombita nyomán elsötétedik a hold és a nap (Jelenések 8:12). Az ötödik trombita „démoni sáskajárást” idéz elő. A sáskák az emberekre támadnak és őket kínozzák (Jelenések 9:1–11). A hatodik trombita félelmetes hadsereget szabadít a világra, amely kiirtja az emberek egyharmadát (Jelenések 9:12–21). A hetedik trombitaszó után megjelenik a hét angyal, kezükben Isten haragjának hét poharával (Jelenések 11:15–19; 15:1–8).

A hét pohár kitöltetéséről a Jelenések 16:1–21 versekben olvasunk. Az első pohár után fájdalmas fekélyek támadnak az embereken (Jelenések 16:2). A második pohár után kipusztul a tenger teljes élővilága (Jelenések 16:3). A harmadik pohár vérré változtatja a folyókat (Jelenések 16:4–7). A negyedik pohár hatására fokozódik a nap hője, és az emberek gyötrődnek a forróság miatt (Jelenések 16:8–9). Az ötödik pohár kitöltését követően nagy sötétség támad, és súlyosbodnak a fekély okozta fájdalmak (Jelenések 16:10–11). A hatodik pohár után kiszárad az Eufrátesz, és összegyűlnek az Antikrisztus seregei, hogy megvívják az Armageddoni csatát (Jelenések 16:12–14). A hetedi pohár kitöltését pusztító földrengés és óriási jégeső követi (Jelenések 16:15–21).

A Jelenések 16:5–7-ben így olvassuk Istenről: „Igazságos vagy te, a Szent, aki vagy, és aki voltál, hogy így ítéltél; mivel szentek és próféták vérét ontották ki, te is vért adtál nekik inni: megérdemelték. […] Igen, Uram, mindenható Isten, igazak és igazságosak a te ítéleteid.”

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a hét pecsét és a hét trombita a Jelenések könyvében?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries