settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a Jelenések 10:1-7 igerészben említett hét mennydörgés?

Válasz


A hét mennydörgés a Jelenések könyvének 10:1-7 igerészében kerül említésre. János apostol apokaliptikus látomásában egy nagy hatalommal bíró angyalt látott, amint az jobb lábát a tengerre-, a balt pedig a földre vetette, kezében pedig nyitott könyvecskét tartott (más fordításokban nyitott tekercset – a fordító megjegyzése). Ez az angyal egyszer csak oroszlánbömbölés-erősségű hangon kiáltott, a hét mennydörgés pedig megszólaltatta az ő szavait. Mikor János már éppen feljegyezte volna amit hallott, egy mennyei mondat így utasította: “...Pecsételd be, a miket a hét mennydörgés szóla, és azokat meg ne írd” (Jelenések 10:4).

A hét mennydörgés hangjának feldördülése a hatodik és hetedik trombita ítélete határán lévő közjátékban kap helyet. Ez a hét mennydörgés nyilvánvalóan nem csupán megszokott atmoszferikus kisülések ismert zengése, hanem olyan mennydörgő robaj, mely konkrét üzenetet is hordoz. A görög eredetiből “mennydörgés”-ként fordított kifejezés “morajlást”, “üvöltést”, “harsogást” jelent. A mennydörgés a Szentírásban sokszor maga az ítélet jele: az 1.Sámuel 2:10-ben, a 2.Sámuel 22:14-ben, és a Jelenések könyvének számos passzusában (Jelenések 8:5; 11:19; 16:18) sincs ez másként. Ez a hét erőteljes szózat a bűnös föld feletti isteni ítéletek kitöltéséért kiált. A mennydörgés persze Isten hangjának költői ábrázolása is egyben. Erre a 18. Zsoltár 14. igeverse is világosan rámutat: “És dörgött az Úr a mennyekben, és a Magasságos zengett...”

A Jelenések könyvének 4:5 igeverse további bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy a hét mennydörgés valóban Isten hangját szólaltatja meg: “A királyiszékből pedig villámlások és mennydörgések és szózatok jőnek vala ki. És hét tűzlámpás ég vala a királyiszék előtt, a mely az Istennek hét lelke.” Isten hangja itt újra olyan velőtráző égi dörgésként van feltüntetve, mely hatalmas Istenünk erejét, fenségét és dicsőgét hivatott megjeleníteni. Ezen igevers tanúsága szerint János itt Isten azon haragjának kiöntetésébe kap betekintést, ami csak a Jelenések könyvének 16.-19. fejezeteiben kerül részletes kifejtésre.

Éppen mikor János már leírta volna a hét mennydörgés üzenetét, egy mennyei hang arra utasította, hogy pecsételje be mindazt, ami ki lett nyilvánítva. Ugyanattól a mennyei tróntól, amelytől villámlások, mennydörgések és egyéb szózatok mennek ki, most azt az utasítás tört magának utat, hogy tartsa titokban, amit a mennydörgő hang felfedett. Hogy erre pontosan miért volt szükség, azt nem tudhatjuk, de meglehet, hogy az akkor elhangzó ítéletek (már amennyiben egyáltalán ítéletekről volt szó – a fordító megjegyzése) annyira félelmetesek voltak, hogy jobb volt fel sem írni őket, esetleg – amennyiben tényleg ítéletek kihirdetésére került sor – akkor azok nem az emberiségre, hanem Sátánra és bukott angyalai seregére vonatkoztak (a fordító megjegyzése). Mivel azonban ezen üzenet pontos tartalma nem lett megörökítve, így az iménti eszmefuttatás nem több spekulációnál, mezei találgatásnál. Az viszont mindenképpen érdekes, hogy a Jelenések könyvében (melynek címe eredeti nyelven felfedést, feltárást, kinyilvánítást jelent) a hét mennydörgés hangja által közölt ige az egyetlen, ami be lett pecsételve, vagyis nem lett feltárva előttünk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a Jelenések 10:1-7 igerészben említett hét mennydörgés?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries