settings icon
share icon
Kérdés

Mi a hét halálos bűn?

Válasz


A hét halálos bűn felsorolását eredetileg a korai keresztény tanításokban találhatjuk, melynek célja az volt, hogy tanítson, és bemutassa a hívőknek a bukott ember bűnre való hajlamát. A hét „halálos” bűnhöz kapcsolódó gyakori félreértelmezés az, hogy ezek azok a bűnök, melyeket Isten nem fog megbocsátani. A Biblia világosan kimondja, hogy az egyetlen bűn, amelyet Isten nem fog megbocsátani, az a folyamatos hitetlenség, mert ez elutasítja a megváltás egyetlen módját — Jézus Krisztust és az Ő kereszthalálát.

Bibliai-e a hét halálos bűn tana? Igen is, meg nem is. A Példabeszédek 6:16–19 így szól: „E hat dolgot gyűlöli az Úr, és hét dolog utálat az ő lelkének: 1) a kevély szemek, 2) a hazug nyelv, 3) az ártatlan vért ontó kezek, 4) az álnok gondolatokat forraló elme, 5) a gonoszra sietséggel futó lábak, 6) a hazugságlehelő hamis tanú, 7) és aki szerez háborúságokat az atyafiak között.”

Mégsem ez az a felsorolás, amelyet az emberek a hét halálos bűnként értelmeznek. Nagy Gergely pápa a 6. században így határozta meg a hét halálos bűnt: büszkeség, irigység, falánkság, bujaság, harag, kapzsiság és lustaság. Bár ezek kétségtelenül bűnök, a Biblia sehol nem írja le őket a „hét halálos bűnként”. A hét halálos bűn hagyományos listája segítségünkre lehet abban, hogy kategorizálni tudjuk a bűn különböző változatait. Majdnem minden egyes bűn besorolható a hét kategória egyikébe. Ami ennél is fontosabb, tisztában kell lennünk azzal, hogy ez a hét bűn nem „halálosabb”, mint bármelyik másik. Minden bűn következménye a halál (Róma 6:23). Dicsőség Istennek, hogy Jézus Krisztus által minden bűnünk, beleértve a „hét halálos bűnt” is, megbocsáttatott (Máté 26:28; Cselekedetek 10:43; Efézus 1:7).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a hét halálos bűn?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries