settings icon
share icon
Kérdés

Mik a helyhez kötött szellemek?

Válasz


A helyhez kötött szellemek egy olyan kifejezés, melyet egyes keresztények arra használnak, hogy egy adott földrajzi terület démoni megszállását jellemezzék. Ironikus módon, ez ugyanaz a kifejezés, amelyet pogány vallások követői alkalmaznak egy másvilági szellemi jelenlét leírására, amely a hiedelmeik szerint az adott földrajzi területen található.

A helyhez kötött szellemeket illető keresztény nézet az alábbi igerészeket veszi alapul: Dániel 10; János12:31; János 14:30; János16:11; Márk 5:10; és az Efézusbeliekhez 6:12. Ezek az igerészek utalnak rá, hogy a bukott angyalok egy bizonyos fajta hatalmat és felelősséget kaptak egy-egy terület felett. Ezek szerint helyhez kötöttként írhatóak le. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a felfogás pusztán következtetéseken alapul, azaz áttételes. A Szentírás nem határolja egyértelműen körül a démoni erők befolyását a világban. Amit a Biblia azonban világosan állít, hogy démonok munkálkodnak a világban, és hogy a hívők messzemenőleg érintettek az ellenük folytatott harcban.

Dániel könyvének 10. fejezetében egy angyal küzdelméről olvashatunk, aki Dániel böjtjének és imádkozásának teljes ideje alatt vetekedett a démoni ellenséggel. Az angyal csak a böjt végén győzedelmeskedik, utat törvén Dánielhez. Az Efézusbeliekhez írt levél 6. fejezete felhív minden hivőt, hogy szilárdan álljon szellemi ellenségeinkkel szemben, hogy éber maradjon és mindig kész legyen a harcra. Semmi kétség nincs afelől, hogy a földön folytatott vívódásaink valamilyen formában a szellemi síkon is tükröződnek.

A probléma, amit a helyhezkötött szellem kifejezés rejt magában az, hogy egyes keresztények úgy vélik, hogy feladatuk szellemi harcba vonulni a helyhezkötött démonok ellen. A Szentírás ezt azonban nem igazolja. A Biblia egyetlen esetről sem számol be, amelyben egy személy keresvén kereste a harcot a démonokkal. Bár a Biblia szereplői találkoztak démoni megszállástól szenvedő emberekkel — némelyet közülük Jézus Krisztus és követői elé is vittek a gyógyulásért — azonban a tanítványok nem kutattak démonok után, hogy azokat emberekből kiűzzék. A Szentírásban egyetlen példát sem látunk arra, hogy valaki egy város démoni fejedelemségeinek megkötözéséért imádkozott volna, hogy azok ne hajthassák akaratuk alá a város lakóit.

Ha a helyhez kötött szellem fogalma, világi értelemben véve, nem is kizárólag a bibliai fogalomkör része, azt bizton állíthatjuk, hogy az ilyen szellemek létezése igazolt a fenti igerészekben. Azonban az, hogy egy szellem egy adott földrajzi helyhez kötött vagy sem, nem annyira fontos. Ami sokkal fontosabb: az erre a jelenségre adott válaszunk. A Jézus Krisztusban élő hívőnek nem kell szellemi imaháborúba szállnia a démonokkal. Ennek nincsen semmilyen bibliai alapja. Sokkal fontosabb, hogy a hívő ember ezen szellemi háború tudatában legyen, és komolyan vegye azt (1 Péter 5:8). A mi életünk gyújtópontjában az ima és a hitben való növekedés kell álljon. Ha azonban egyszer egy démonnal találkoznánk, akkor nagy bizonyossággal rendelkezünk az istenadta hatalommal, hogy helyesen bánjunk vele. Ennek ellenére nem kell őket keresvén keresni, legyenek azok helyhezkötöttek vagy más nembeliek.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mik a helyhez kötött szellemek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries