settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a helyettes jóvátétel?

Válasz


A “helyettes jóvátétel” vagy “helyettes áldozat” kifejezés arra utal, ahogy Jézus minden bűnös helyett halt meg. A Szentírás azt tanítja, hogy minden ember bűnös (ld. Római levél 3:9-18 és 3:23). Minden bűn büntetése halál. A Róma 6:23 ezt így írja le: “Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban.”

Ez a vers számos tanulságot rejt magában. Mi mindannyian meg fogunk halni és az örökkévalóságot a pokolban fogjuk tölteni fizetségül bűnünkért. A halál a Szentírásban az elszakítottság szinonimája. Természetesen mindenki meghal, ám míg néhányan örrökké a mennyben fognak élni az Úrral, mások a pokolban töltik az örökkévalóságot. Az itt használt “halál” kifejezés ugyanis a pokolban töltött életre utal. Ugyanakkor a másik tény, amit ez az ige tanít nekünk, az az, hogy az örök élet elérhető számunkra Jézus Krisztus által. Ez az Ő helyettes jóvátétele.

Jézus Krisztus helyettünk halt meg a keresztre feszítve. Mi vagyunk azok, akik kiérdemeltük a kerszethalált, hiszen mi éltünk bűnnel telt életet. Azonban Jézus maga vette át büntetésünket. “Mert azt, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne.” (2Kor 5:21). Átvette helyünket, mint helyettesünk, és a mi méltá megérdemelt büntetésünket szenvedte el.

“Bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy miután meghaltunk a bűnöknek, az igazságnak éljünk: az ő sebei által gyógyultatok meg” (1Péter 2:24). Itt ismét azt láthatjuk, hogy Jézus magára vállalta elkövetett bűneinket, hogy megfizesse az árat. Néhány verssel később azt olvassuk: “Mert Krisztus is szenvedett egyszer a bűnökért, az Igaz a nem igazakért, hogy Istenhez vezessen minket, miután halálra adatott test szerint, de megeleveníttetett Lélek szerint” (1Péter 3:18). Ezek a versek azonban nemcsak Krisztusról mint “helyettesről” tanítanak, hanem arról is, hogy Ő áldozat, azaz jóvátétel volt helyettünk, mert Ő kifizette az emberiség bűnösségének árát.

Egy másik szaksz is beszél a helyettes jóvátételről, ez az Ézsaiás 53:5. Ez a vers az eljövendő Krsiztusról beszél, akinek meg kell halnia a kereszten a mi bűneinkért. Az igevers alapos és részletező leírás a megfeszítésről, amely pontosan a leírt prófécia szerint történt. Figyeld csak a szavak ragozását, amint olvasod: “Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg.” Figyeld meg a helyettesítést. Ismét azt látjuk, hogy Krisztus helyettünk fizetett!

Mi magunk soha sem tudnánk kifizetni a bűneinkért fizetendő árat. Azaz, hogyha mégis megtennénk, az azt jelentené, hogy az örökkévalóságot a pokolban kellene töltenünk. Ám Krisztus úgy döntött, hogy a földre jön, elhagyja Isten Fiának létformáját, azért, hogy kifizesse bűneink büntetését. És merthogy Ő ezt megtette, most már megvan a lehetőségünk nemcsak bűneink bocsánatára, hanem arra is, hogy az örökkévalóságot Vele töltsük. Hogy a lehetőséggel élni tudjunk, Krisztus kereszten véghezvitt tettébe kell helyeznünk hitünket. Nem tudjuk magunkat megmenteni; ehhez egy helyettesre van szükségünk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a helyettes jóvátétel?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries