settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan kell helyesen imádkozni?

Válasz


Vajon hogyan a legjobb imádkozni: állva, ülve, térdelve vagy leborulva? Tárjuk szét, kulcsoljuk össze vagy emeljük az ég felé a kezünket? Be kell-e hunynunk a szemünket, ha imádkozunk? Gyülekezeti épületben vagy odakint, a természetben jobb-e imádkozni? Reggel, felkelés után imádkozzunk, vagy inkább este, lefekvés előtt? Vannak-e bizonyos szavak, amelyeknek el kell hangozniuk? Mivel kezdjük az imát, és hogyan fejezzük be? Gyakran elhangoznak ilyen és ehhez hasonló kérdések az imádkozással kapcsolatban. Vajon hogyan kell helyesen imádkozni? Számít-e a fenti tényezők bármelyike is?

Sajnos sokan holmi „varázsigeként” gondolnak az imádságra. Egyesek azt hiszik, hogy ha nem a megfelelő szavakat mondják, vagy nem „jó” testtartást választanak, Isten nem hallgatja és nem válaszolja meg az imáikat, ám ez a feltevés minden bibliai alapot nélkülöz. Isten nem attól függően felel az imáinkra, hogy mikor, hol, milyen testtartással, vagy milyen szóhasználattal imádkozunk. Az 1János 5:14-15 szerint abban a biztos tudatban imádkozhatunk, hogy Isten meghallgat bennünket és megadja kérésünket, feltéve, hogy egyezik akaratával. A János 14:13-14-ben pedig ez áll: „s amit csak kértek majd az én nevemben, megteszem, hogy dicsőíttessék az Atya a Fiúban; ha valamit kértek tőlem az én nevemben, megteszem.” A fenti igék és sok más bibliavers alapján kijelenthetjük, hogy Isten attól függően válaszol az imákra, hogy azok összhangban vannak-e az Ő akaratával, és Jézus nevében (Jézus dicsőségére) hangoznak-e el.

Hogyan kell tehát helyesen imádkoznunk? A Filippi 4:6-7 arra biztat, hogy aggodalmaskodás nélkül, mindenkor (minden dologért) és hálaadással imádkozzunk. Isten az ilyen imákra válaszul békességgel tölti el az imádkozó ember szívét. Akkor imádkozunk helyesen, ha kiöntjük a szívünket Isten előtt, és őszinték vagyunk hozzá, hiszen Ő eleve jobban ismer bennünket, mint mi magunkat. Annak szem előtt tartásával kell az Úr elé tárnunk a kéréseinket, hogy Ő tudja, mi a legjobb a számunkra, és nem teljesít olyan kérést, amely nem egyezik az akaratával. Imáinkban szabadon kifejezhetjük Isten iránti szeretetünket, hálánkat és dicséretünket, anélkül, hogy szavaink helyes megválasztása felől aggódnánk. Istent nem az ékesszólásunk, hanem a szívünk állapota érdekli.

Ha ad bármilyen „mintát” a Biblia az imádkozáshoz, akkor talán a Máté 6:9-13-ban olvasható Miatyánkot tekinthetjük annak. De a Miatyánk sem azért adatott, hogy kívülről megtanuljuk, majd újra meg újra elismételjük Istennek. Csupán példa arra, hogy mi mindenről kell szólnia imáinknak: a dicsőítésről, az Istenbe vetett bizalom kifejezéséről, kérésekről, bűnvallásról és akaratunk Istennek való alárendeléséről. Saját szavainkkal kell imádkoznunk azokért a dolgokért, amelyekről a Miatyánk szól, saját élethelyzetünkhöz „igazítva” azt. Helyesen imádkozni annyit tesz, mint kitárni a szívünket Isten előtt. Hogy ülve, állva vagy térdelve, kitárt karokkal vagy összekulcsolt kézzel, a gyülekezetben, otthon vagy a szabadban, illetve reggel vagy este tesszük-e, mellékes és a helyzettől függő, továbbá egyéni ízlés, döntés és meggyőződés kérdése. Isten azt szeretné, ha az imádkozás valódi és személyes kapcsolatot teremtene közte és köztünk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan kell helyesen imádkozni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries