settings icon
share icon
Kérdés

Mi a bibliatanulmányozás helyes módja?

Válasz


Az egyik legfontosabb feladat egy hívő életében az, hogy megértse a Szentírás üzenetét. Isten soha sem mondta nekünk azt, hogy egyszerűen csak olvassuk a Bibliát. Tanulmányoznunk kell, helyesen kell kezelnünk. Az igetanulmányozás nehéz munka. A felületes jellegű bibliaolvasás gyakran vezet téves következtetésekhez Isten akaratával kapcsolatban. Éppen ezért döntő fontosságú bizonyos alapelvek megértése ahhoz, hogy megállapíthassuk a Szentírás adott szakszának valódi jelentését.

1. Imádkozz, és kérd a Szentlelket, hogy segítsen megérteni az olvasottakat. A János 16:13 azt írja: “amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek.” Jézus a János 16-ban a Szentlélekről beszél, és elmondja a tanítványoknak, hogy amikor Ő eljön (a Szentlélek Pünkösdkor jött el, Cselekedetek 2), el fogja vezetni őket a teljes igazságra. És amint a Szentlélek vezette az apostolokat az Újtestamentum megírásában, úgyanúgy minket is vezet a Szentírás megértésében. Ne feledd, a Biblia Isten könyve, tehát Őt kell megkérdeznünk, mit is jelent. Ha keresztény vagy, a Szentlélkek, a Szentírás szerzője a bensődben lakik – és Ő meg akarja értetni veledazt, amit Ő írt.

2. Ne ragadj ki egy-egy igeverset a szövegösszefüggésből, és ne gondold, hogy az a környezetétől függetlenül értelmezhető! Mindig olvasd el a körülötte található verseket, részeket is, és légy tisztában az adott könyv céljával is! Míg az egész írás Istentől származik (2 Tim 3:16; 2 Pét 1:21), Isten embereket használt annak leírásához. Ezeknek az embereknek egy-egy téma járt a fejükben, volt egy írói céljuk, az írásnak pedig volt apropója. Olvass utána a tanulmányozandó könyv hátterének, hogy megtudd, ki írta kinek, mikor és miért. Aztán olvasd el az azt megelőző szakaszt is, hogy átérezd, miről is ír a szerző! Továbbá hagyd, hogy a szöveg magáért beszéljen! Néha egyesek belemagyarázzák saját értelmezésüket az igeversekbe, hogy végeredményül saját akaratuk igazolását kapják.

3. Ne próbálj magányos bibliatanulmányozó lenni! Meglehetősen arrogáns dolog azt hinni, hogy olyan testvéreid tapasztalatai, akik már hosszú évek óta tanulmányozzák az Igét, nem segíthet a Biblia jobb megértésében. Néhányan tévesen képesek azzal a módszerrel közelíteni az Igéhez, hogy csupán a Szentlélekre akarnak hagyatkozni a Szentírás titkainak megfejtésében. Jézus Krisztus Szentlelkét küldte, hogy egyeseket felruházzon leki ajándékokkal az Egyház építésére. Ezek egyike a tanítás ajándéka (Efézus 4:11-12; 1 Korintus 12:28). Ezeket a tanítókat Isten azért adta nekünk, hogy helyesen értelmezzük a Bibliát, és engedelmeskedhessünk az Igének. Bölcs ötlet tehát más hívőkkel együtt tanulmányozni a Bibliát, egymást segítve az Ige igazságainak megértésében és alkalmazásában.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a bibliatanulmányozás helyes módja?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries