settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond a házastársi nemi erőszakról / a házasságon belüli nemi erőszakról?

Válasz


A házastársi vagy a házasságon belüli nemi erőszak a családon belüli erőszak és a szexuális visszaélés egyik formája. A házastárs általi nemi erőszak során az egyik házasfél a másik házasfelet közösülésre kényszeríti. Bár a Biblia nem nem említi konkrétan a házastárs általi nemi erőszak esetét, a férj-feleség kapcsolatról viszont bőven van mondanivalója, mint ahogyan arról is, hogy ez a kapcsolat hogyan hivatott Krisztus és az egyház kapcsolatát kiábrázolni (Efézusbeliekhez 5:32).

Először is azt kell leszögezzük, hogy a nemi erőszak nem a szexről szól. A szexnek valójában vajmi kevés köze van hozzá. A szex voltaképp csak puszta eszközzé, fegyverré válik a kívánt eredmény eléréséhez, ami nem más, mint a másik személy kínos zavarba hozása, megalázása, legyőzése és leigázása. Minden olyan szexuális aktus, amihez a partner nem adja beleegyezését nemi erőszaknak minősül, történjen az akár házasságon belül, akár bármilyen más kapcsolatban. A házastárs általi nemi erőszak azonban legtöbbször egy fizikailag egyébként is erőszakos, bántalmazó kapcsolatban megy végbe.

Egyesek úgy vélik, hogy a feleségnek bármikor bele kell egyeznie a férjével való szexuális aktusba, és hogy nincs is valós beleszólása a dologba. Az 1.Korinthusbeliekhez 7:3-5 igeversekkel is gyakran visszaélnek, csak hogy alátámasszák azt a téves nézetet, miszerint a feleség sosem mondhatja a férjének, hogy egy időre el szeretné halasztani a szexuális érintkezést. Egyes férfiak úgy vélik, hogy a férjnek Isten adta joga, hogy felesége tiltakozása ellenére is egyszerűen “magáévá tegye őt”. Természetesen viszont ha a nő beleegyezése nélküli “teszi magáévá”, akkor az házastárs általi nemi erőszaknak minősül, Isten pedig sosem nézi jó szemmel, vagy helyesli az ilyet. Az igazság az, hogy Isten úgy alkotta meg a szexualitást, hogy az a házasságon belüli szeretet testi kifejeződése legyen, aminek az erőszak vagy a kényszer értelemszerűen soha nem képezheti részét. A kikényszerített szexnek semmi köze a szeretethez, sőt, az annak épp az ellenkezője. A Biblia ezt illetően is határozott szavakat talál: “Ti férfiak, szeressétek a ti feleségeteket, és ne legyetek irántok keserű kedvűek” (Kolossébeliekhez 3:19).

Sajnos a házasságon belüli nemi erőszak áldozatai néha még mindig azt tanácsot kapják, hogy fogukat összeszorítva “tűrjenek”. Még manapság is gyakran hallják az érintett nők, hogy valójában hálásak kéne lenniük, hiszen az erőszaktevő férj egyébként egy gondoskodó apa, jó családfenntartó vagy valami ilyesmi, és hogy voltaképp kötelességük “alávetni” maguk az ő akaratának a hálószobában. Az effajta gondolkodás azonban akaratlanul is elősegítheti a nemi erőszak, és a szexről kialakított teljességgel bibliaellenes felfogás terjedését. A szex több kell legyen, mint holmi kellemetlen feladat, amin gyorsan túl akarunk esni, a hálószoba ajtaja mögötti (házastársi) “engedelmesség” pedig nem válhat a kényszer szinonimájává.

A Bibliából egyértelműen kiderül, hogy a hálószobában a kölcsönös beleegyezés elve uralkodik. Az 1.Korinthusbeliekhez 7:1-5 igerész szerint a férj szexuális kielégülést kell nyújtson feleségének, a feleség pedig szexuális kielégülést kell nyújtson a férjének. A feleségnek nincs hatalma a saját teste felett, de a férjnek éppígy nincs hatalma a saját teste felett. Mindketten egymáshoz tartoznak, és egymáséi. Ez akkor tényleg azt jelentené, hogy a férj bármikor ráerőszakolhatja magát a feleségére, amikor csak úgy tartja kedve? Egyáltalán nem. Ez az igeszakasz épp azt tanítja, hogy mindkét házastárs önként, szabadon, szeretetből kell alávesse magát a másik akaratának. Ez a passzus arról szól, hogy kielégülést nyújtsunk, nem pedig arról, hogy követeljük, és erőszakkal elvegyük azt. A hangsúly a házastársnak való örömszerzésen van. Önzésről, vagy annak lehetőségéről pedig szó sincs. Erőszakkal elvenni azt, amit nem adtak oda, helytelen, és élesen szembemegy a Biblia szeretetre és a házasság szent mivoltának tiszteletére felhívó parancsaival.

Ha valaha valaki az Ön beleegyezése nélkül létesített Önnel szexuális kapcsolatot, kérjük folyamodjon segítségért. Ha Önt jelenleg is annak veszélye fenyegeti, hogy szexuális aktusra kényszeríthetik, esetleg ha a nem beleegyezésen alapuló szex már-már megszokott dolog Ön és egy másik személy között, hívja a rendőrséget, és lépjen ki a helyzetből, amíg azt biztonságosan megteheti. Ne aggódjon, nem baj, hogy házastársára vagy élettársára hívja ki a rendőröket – a nemi erőszak nem csupán erkölcstelen, de törvénytelen is, így az a bűnüldöző szervek hatáskörébe esik. Ha segítségre van szüksége ahhoz, hogy megtudja, az adott helyzetben mit kell tennie, a RAINN, a Rape, az Abuse, és az Incest National Network mindig elérhető online (van privát chat lehetőség is), vagy az 1-800-656-4673-as telefonszámon.

Amennyiben Ön nem az Egyesült Államokban tartózkodik, itt találja a bántalmazás és nemi erőszak áldozatai számára rendelkezésre álló nemzetközi segélyforrások listáját: https://rainn.org/get-help/sexual-assault-and-rape-international-resources. (Magyarországon a NANE munkatársai minden este 18 és 22 óra között várják hívásaikat az ingyenesen hívható 06 80 505 101-as telefonszámon.)

A házastárs általi nemi erőszak áldozatait Isten Igéje együttérzése és gondoskodása felől biztosítja. A Biblia gyakran tesz említést arról, hogy Isten segít a rászorulókon és a kiszolgáltatottakon. Jézus a bűncselekmények áldozatát és minden más megterhelt lelket is arra hív, hogy forduljon hozzá, hogy az Ő természetfeletti támogatásában részesíthesse őt: “Jőjjetek én hozzám mindnyájan, a kik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket” (Máté 11:28).

A házastársi erőszak elkövetője mindenekelőtt szívből meg kell bánja bűnét Isten előtt. Rögtön ezután bocsánatot kell kérnie áldozatától mindazért az iszonytató alávalóságért, amit elkövetett vele szemben. Eztán keresnie kell egy istenfélő lelki tanácsadót, aki rá tudja vezetni őt a házasság és a szex bibliai megközelítésére. Az ilyen embernek igencsak nagy szüksége van Isten kegyelmére, de hála Istennek, Ő készen áll arra, hogy azt rá is kiterjessze (1.János 1:9).

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond a házastársi nemi erőszakról / a házasságon belüli nemi erőszakról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries