settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a házasságon belüli szexről?

Válasz


A szex arra lett teremtve, hogy egy olyan egyedülálló élmény legyen, amely abban az egységében köti össze a férjet és a feleségét, amit a Biblia “egy test”-nek nevez (Máté 19:6). Mivel maga Isten találta fel a szexet, egyedül Ő jogosult használata paramétereinek megszabására, ezen paramétereket pedig a teljes Szentírásban igen világosan közli velünk (Zsidókhoz 13:4; 1.Korinthusbeliekhez 6:18). A szex a házasságra lett tervezve. Pont. A házasság megtartó keretein kívül a szexualitás mindennemű megnyilvánulása bűn. Annak ellenére, amit a jelenlegi kultúra el akar hitetni velünk, a házastársak közötti szex szex egy férfi és egy nő között megy végbe, nem pedig két férfi vagy két nő között. Az általános iskolai biológia is nyilvánvalóvá teszi, hogy a férfi és a női test úgy lett megalkotva, hogy illeszkedjenek egymáshoz – az azonos neműek fiziológiai felépítése erre nem képes. Isten pontosan tudja, hogy mit csinál. Vizsgáljuk meg tehát, mit mond a Biblia a házastársak közötti szexről.

Először is, a házastársak közötti szex két ember életre szóló elköteleződésének a beteljesedését kell jelentse. Az ókori és számos más kultúrában gyakran az esküvő részét képezte “a nász elhálása”, amelynek során a menyasszony és a vőlegény elvonult a hálókamrába, hogy házasságukat beteljesítsék. Ezt követően visszatértek a lakodalomra, a család és a barátok körében való ünneplés pedig folytatódott. A házasságot mindaddig nem tekintették teljesnek, amíg a menyasszonynak és a vőlegénynek nem volt része szexuális intimitásban. Bár ez szokás a mi modern mércénk szerint némileg faragatlanságnak tűnhet, azt mégis jól szemlélteti, hogy számos kultúrában hagyományosan mekkora értéket tulajdonítottak a szüzességnek és a házastársak közötti szexnek.

Mivel a nemi vágy akkora erővel bír, ezért a Biblia épp a szexuális erkölcstelenség elkerülése végett ösztönzi a legtöbb embert a házasságra (1.Korinthusbeliekhez 7:1-2). A házastársak közötti szex a kölcsönös beleegyezés talaján viszonylag állandó rendszerességgel kell végbemenjen, hogy a férj és a feleség véletlenül se essen abba a kísértésbe, hogy házasságtörést kövessen el (1.Korinthusbeliekhez 7:5). A Biblia a Korinthusbeliekhez írt első levél 7. fejezetében részletes útmutatást ad a házasságról, a szexualitásról és a válásról. A férj teste a feleség tulajdona, a feleség teste pedig a férj tulajdona. A 3. és a 4. igevers így szól: “A férj adja meg a feleségének, amivel tartozik neki, és ugyanígy a feleség is a férjének. Nem a feleség rendelkezik a saját testével, hanem a férje. Hasonlóképpen a férj sem ura a maga testének, hanem a feleségét szolgálja vele (EFO).” A test effajta átadása annak, akinek elköteleztük magunkat, ki kell zárja a házasságon kívüli kapcsolatok lehetőségét. Ha megértjük, hogy a testünk nem a sajátunk, hanem a házastársunknál van “letétbe téve”, akkor minden olyan gondolat előtt bezárhatjuk az ajtót, amely arra irányulna, hogy azt másnak adjuk oda.

Isten a házasságot a velünk való szövetségi kapcsolata képeként alkotta meg (2.Korinthusbeliekhez 11:2). Ő nagy jelentőséget tulajdonít az emberi szexualitásnak, hiszen a házastársak közötti szex maga a legintimebb kapcsolat, ami két ember között létrejöhet, egyben pedig azon bensőséges kapcsolat képe, amelyre Isten teremtett minket, hogy vele együtt élvezhessük azt. A házastársak közötti szexben a test átadása történik, az Istennel való szellemi kapcsolatunkban pedig élő áldozatként kell odaszánjuk a testünk (Rómabeliekhez 12:1-2). A férfi és a nő közötti szexuális aktus kettejük szövetségének beteljesedése. A különféle szövetségek mindig vér kiontása által pecsételtettek meg (2.Mózes 24:8), a szüzesség elvesztésekor pedig általában egy pár csepp vér is szokott folyni. Amikor Isten szövetséget kötött velünk, akkor Krisztus vére ontatott ki (Zsidókhoz 13:20). A házastársak közötti szex több, mint a nemzés eszköze, vagy a szexuális késztetéseink biztonságos levezetése. Az Isten számára szent, mert azt a tiszta szellemi intimitást szimbolizálja, amit Ő akar megosztani velünk. Ha a szexet szórakozásként űzzük, azzal pont a valódi értelmétől fosztjuk meg.

A házastársak közötti szex a szexualitás egyetlen olyan kifejezési formája, amit Teremtőnk jóváhagyott. Így azt olyan szent ajándékként kell kezelni, amiből kizárólag a férj és felesége meríthet gyönyört. Minden olyan külső kísértéstől óvnunk kell szívünket és szemünket, amely megpróbálja bemocskolni vagy elorozni a szexualitás intimitását. A pornográfia, a házasságon kívüli viszonyok, a válás és a promiszkuitás (sűrűn változó partnerekkel folytatott házasságon kívüli szex) mind megfosztanak minket attól a szépségtől és értéktől, amit Isten a szexuális aktusba beleszőtt. Nem tapasztalhatjuk meg mindazt a jót, amire Isten a szexualitást tervezte, hacsak nem várunk minden szexuális tevékenységgel a házasságig.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a házasságon belüli szexről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries