settings icon
share icon
Kérdés

Be kell-e vallanom a házastársamnak, ha házasságtörést követtem el?

Válasz


Örök dilemma, hogy aki sajnálatos módon beleesett a házasságtörés csapdájába, megvallja-e a párjának ezt a bűnt. A világi „szakik" általában azt javasolják, hogy a házasságtörők tartsák meg maguknak a hűtlenségüket, mondván, hogy a megvallás nagyobb kárt okoz. Ezzel az a baj, hogy megbélyegzi az illető lelkiismeretét, és nem ad teret a kapcsolat helyreállásának, amit a megvallás lehetővé tenne. A Jakab 5:16 arra int, hogy „Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok."

Pál apostol bölcsen mondta: „Ezért magam is arra törekszem, hogy lelkiismeretem mindenkor tiszta legyen Isten és emberek előtt" (ApCsel 24:16). Habár a házasságtörés elsősorban Isten elleni bűn, a Biblia azt is mondja, hogy a testünk nem önmagunké, hanem a házastársunké is (1Korinthus 7:4). A szexuális aktus annak a jelképe, hogy amikor Isten házastársakká tesz egy párt, egy testté válnak (1Korinthus 6:15-16). Ezért az, aki házasságtörést követ el, imádkozzon és kövesse a Szentlélek vezetését, hogy a megfelelő időpontban megvallhassa hűtlenségét.

A rossz lelkiismeret nem múlik el attól, hogy próbáljuk az ügyet elfelejteni. Ami azt illeti, pszichológiai vagy éppen pszichikai problémákhoz is vezethet. Bármennyire is nehéz megvallani a férjünknek vagy feleségünknek a hűtlenségünket, ez a lépés elengedhetetlen nemcsak a házasság őszinteségét, hanem az Istennel való kapcsolatot illetően is, hogy a lelkiismeretünk tiszta lehessen, és szent és feddhetetlen életet élhessünk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Be kell-e vallanom a házastársamnak, ha házasságtörést követtem el?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries