settings icon
share icon
Kérdés

Milyen bibliai megoldások léteznek házassági problémák megoldására?

Válasz


A házasság a legbelsőségesebb társas kapcsolat, amit ember megtapasztalhat. Ezt csak Isten és az ember közötti kapcsolat intimitása szárnyalja túl. Amint a két személy arra törekszik, hogy valóban „egy testté" váljon, a legtöbb emberből a házasság egyaránt a legjobb és a legrosszabb oldalát is kihozza. (Máté 19: 6; Márk 10:8). A legtöbb házassági probléma gyökere az önzőség. Mikor az egyik vagy másik házasfél úgy viselkedik, mintha az ő igényei előnyt élveznének a házastársa igényeivel szemben, akkor a konfliktus szinte elkerülhetetlen.

Számos igerész létezik, mely konkrétan a férj és a feleség helyes viselkedését írja le. Ilyen igehelyek az 1. Péter 3:1-8, a Kolossébeliekhez írt levél 3:18-19, és a Titushoz írt levél 2:3-5 része. Annak ellenére, hogy a Filippibeliekhez írt levél 2:3-13 nem kifejezetten a házasságról szól, mégis nagyon jó receptnek bizonyul a házassági problémák megoldására. Ez az igerész arról beszél, hogy öltözzük fel mi is Jézus Krisztus alázatát, Aki földi küldetése során félretette minden isteni előjogát és alázatos szolgaként lépett fel. A passzus harmadik és negyedik verse így hangzik: „ Semmit nem cselekedvén versengésből, sem hiábavaló dicsőségből, hanem alázatosan egymást különbeknek tartván ti magatoknál. Ne nézze kiki a maga hasznát, hanem mindenki a másokét is"

A lelkipásztor, esetleg egy keresztény házassági tanácsadó segítségét kérni mindenképp bibliai dolog (Példabeszédek 19:20). Ha kikérjük mások tanácsát, akkor könnyebben eloszlathatjuk az egyes házas felek szerepét érintő hamis elképzeléseket, továbbá más szemszögből is képesek leszünk a kialakult helyzetet szemlélni. A tanácsadás abban is segíteni fog, hogy különválasszuk a világ mércéjét Isten abszolút helyes mércéjétől.

Az Efézusbeliekhez 5:21-33 konkrét tanácsokkal látja el mind a férjet-, és mind a feleséget. A férj úgy kell szeresse a feleségét, „miképen a Krisztus is szerette az egyházat, és Önmagát adta azért" (25. igervers). Pontosan ez ez önfeláldozó szeretet teremti meg azt a szeretetteljes légkört, ami megkönnyíti a feleség számára, hogy szívből elfogadja és kövesse férje vezetését. Ha a férj valóban elszántan szereti feleségét, valamint a feleség elszánja magát arra, hogy jóindulatúan átengedje férjének a vezető szerepet, akkor a házasság működni fog.

Bölcs döntésnek fog az is bizonyulni, ha a házassági tanácsok előtt közvetlenül megjelenő igeverseket is megszívleljük.

Az Efézusbeliekhez írt levél 5:18-21 igehelyen ez áll: „És meg ne részegedjetek bortól, miben kicsapongás van: hanem teljesedjetek be Szent Lélekkel, beszélgetvén egymás között zsoltárokban és dícséretekben és lelki énekekben, énekelvén és dícséretet mondván szívetekben az Úrnak. Hálákat adván mindenkor mindenekért a mi Urunk Jézus Krisztusnak nevében az Istennek és Atyának. Engedelmesek legyetek egymásnak Isten félelmében."

Vegyük észbe mindazokat az utasításokat is, melyek a házasságra vonatkozó tanácsok előtt állnak. Ezek szerint a keresztények:
• tartózkodjanak a megrészegedéstől (nem pusztán alkoholfogyasztás következménye)
• teljenek be Szent Lélekkel
• bátorítsák egymást
• énekeljenek dicséreteket és zsoltárokat
• legyenek a szüntelen Istentisztelet szellemi állapotában
• éljenek a hála szellemében
• alázatosan engedjenek egymásnak

Könnyen lemaradhatunk az igazság lényegi részéről, hogyha egyszerűen átugorjuk ezeket az alkalmazandó gyakorlati lépéseket és rögtön a házassági tanácsoknál kezdjük az olvasást. Mikor mindkét házasfél arra törekszik, hogy figyelme középpontjában mindig az Úr álljon, valamint alkalmazza ezt a konkrét iránymutatást életére, akkor a házassági problémák háttérbe szorulnak. Mikor két elkötelezett keresztény hívő egységben fürkészi Isten akaratát, és minden viszontagság ellenére is odaszánják magukat Isten akaratának követésére, akkor nincs olyan kihívás, amit le ne küzdhetnének.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen bibliai megoldások léteznek házassági problémák megoldására?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries