settings icon
share icon
Kérdés

Tartóssá tenni a házasságot — Mi a megoldás?

Válasz


Pál apostol azt mondja, hogy a feleség a férjéhez van kötve, amíg férje él (Róma 7:2). Azt az alapelvet látjuk itt, hogy a házassági kötelék felbomlásához a férjnek vagy a feleségnek előbb meg kell halnia. Ez Isten parancsa, viszont modern társadalmunkban a házasságok több mint 51 százaléka válással végződik. Ez azt jelenti, hogy a pároknak, akik így esküsznek: „Míg a halál el nem választ”, több mint a fele megtöri ezt az esküt.

Mit tehetnek a házaspárok, hogy biztosítsák házasságuk tartósságát? Az első és legfontosabb dolog az Istennnek és az Ő szavának való engedelmesség. Ennek az alapelvnek már a házasság előtt működnie kell. Isten az mondja, „Járnak-e ketten együtt, ha nem egyeztek meg?” (Ámósz 3:3). Egy újjászületett hívőnek ez annyit tesz, hogy nem mélyíti el a kapcsolatát egy nem hívővel. „Ne legyetek a hitetlenekkel felemás igában. Mert mi köze egymáshoz az igazságnak és a gonoszságnak? Vagy mi köze van a világosságnak a sötétséghez?” (2 Korinthus 6:14). Ha ezt az alapelvet követnék, sok fájdalomtól és szenvedéstől menekülnének meg a házasságok a későbbiekben.

Egy másik alapelv, amely tartóssá teszi a házasságot az, hogy a férj engedelmeskedjen Istennek, és szeresse, tisztelje, és védje a feleségét, ahogyan a saját testét (Efézus 5:25–31). Az ezzel egyező alapelv, hogy a feleség engedelmeskedjen Istennek, és vesse alá magát férjének, „ahogyan az Úrnak” (Efézus 5:22). A férfi és nő közötti házasság valójában Krisztus és a gyülekezet kapcsolatának előképe. Krisztus saját magát adta a gyülekezetért, és szereti, tiszteli, és megvédi azt, mint az Ő „menyasszonyát” (Jelenések 19:7–9).

Amikor Isten Ádámnak adta Évát az első házasságban, Éva Ádám „húsából és csontjából” lett (1 Mózes 2:21), és lettek „egy testté” (1 Mózes 2:23–24). Egy testté lenni többet jelent egy testi egyesülésnél. Az elme és a lélek találkozását jelenti, hogy egységet alkossanak. Ez a kapcsolat sokkal több, mint érzéki vagy érzelmi vonzódás, ez már a szellemi „egység” világa, amely csak akkor érhető el, ha mindkét partner aláveti magát Istennek és egymásnak. Ennek a kapcsolatnak nem az „én és enyém” a központja, hanem a „mi és miénk”. Ez a tartós házassághoz vezető egyik titok. Ahhoz, hogy egy házasság a halálig tartson, mindkét házastársnak előnybe kell ezt részesítenie. Az Istennel való függőleges kapcsolat megszilárdítása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a férj és feleség közötti vízszintes kapcsolat tartós maradjon, és így Isten szerinti legyen.

EnglishVissza a magyar oldalra

Tartóssá tenni a házasságot — Mi a megoldás?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries