settings icon
share icon
Kérdés

Összeházasodhat-e egy szűz hívő valakivel, aki nem az?

Válasz


Ideális esetben a keresztyén házasság természetesen két szűz között köttetik, hiszen mindketten megértették, hogy Isten szemében kizárólag a házasságban van helye a szexualitásnak. De nem egy ideális világban élünk. Sokszor előfordul, hogy egy keresztyén neveltetésben részesült, gyermekkorában megtért személy olyannal szeretne összeházasodni, aki a húszas, harmincas éveiben tért meg, és magával hozza a keresztyén házasságba a múltját, amelyet a világ mércéje szerint élt. Noha Isten, amikor megtérünk és hittel fordulunk Krisztushoz, olyan messze veti el tőlünk a bűneinket, mint a napkelet a napnyugattól (Zsoltárok 103:12), az emberek sokáig emlékeznek, és megfeledkezni a múltról nem biztos, hogy könnyű. Ha képtelenek vagyunk megbocsátani és elfelejteni a házastársunk múltbeli hibáit, az minden bizonnyal negatív hatással lesz a házasságunkra.

Mielőtt összeházasodnánk valakivel, akinek már volt szexuális kapcsolata a múltban, fontos, hogy megértsük: az üdvösség és megbocsátás kegyelemből van. „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék" (Efezus 2:8-9). Ha kezdjük kapizsgálni, mit jelent a valódi megbocsátás, Isten szemével kezdünk el látni, és megértjük, mennyire szeretett minket, és ez segít megbocsátani másoknak. Megbocsátani annyi, mint elengedni a másik személy múltját, és új teremtésként tekinteni rá (2Korinthus 5:17). Krisztus meghalt az illető bűneiért, és a házasulandó személynek el kell döntenie, hogy együtt tud-e ezzel a bűnnel élni. Ezen a ponton válik az elméleti tanítás gyakorlatiassá.

Megbocsátás tekintetében mindig segít, ha a saját múltunkat Isten szemszögéből nézzük. A szexuális bűn minden bizonnyal szörnyű Isten szemében, de a hazugság, csalás, rossz gondolatok, mértéktelen ivás/dohányzás, türelmetlenség, büszkeség és meg nem bocsátás is az. Ki bűntelen közülünk, hogy ő „vethesse az első követ"? Megtérésünk előtt mindnyájan halottak vagyunk vétkeink és bűneink miatt, és csak Isten kegyelme tud megeleveníteni (Efezus 2:1-5). A kérdés az, hogy mi meg tudunk-e bocsátani másoknak, ahogy Krisztus is megbocsátott nekünk? Ha igen, az a valódi keresztyén ismertető jele. Jézus azt mondta, hogy ha nem bocsátunk meg, Isten sem bocsát meg nekünk (Máté 6:14-15). Nem úgy értette, hogy a másoknak való megbocsátás kieszközöli Isten megbocsátását, amelyről tudjuk, hogy csak kegyelem által nyerhető el, de a megbocsátó lelkület annak a jele, hogy a Szentlélek munkálkodik az igazi hívő szívében. A folyamatos meg nem bocsátás a kemény, újjá nem született szív jele.

Mielőtt egy nem-szűz személlyel házasodnánk össze, sok megfontolásra, imádkozásra és önvizsgálatra van szükség. A Jakab 1:5 azt mondja, hogy ha bölcsességet kérünk, Isten szabadon megadja nekünk. Segítség lehet egy istenfélő lelkésszel beszélni és egy bibliahű gyülekezet tagja lenni. Néhány gyülekezetben fantasztikus, eljegyzést megelőző kurzusokat tartanak. Ha nyíltan és szabadon beszélünk ezekről a dolgokról a házastárs-jelölttel, felszínre kerülhetnek olyan dolgok, amelyek odafigyelést és megbocsátást igényelnek.

A házasság nagy kihívás még a legjobb körülmények között is, és sok munkába kerül, hogy működjön. Mindkét félnek szüksége van rá, és meg is érdemli, hogy feltétel nélkül szeressék. Az Efezus 5 leírja a férj és feleség szerepét a házasságban, de a szakasz egy fontos alapelvvel indul mindkét fél számára: „Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében" (Efezus 5:21). Ha készek vagyunk áldozatot hozni, és elég erősek vagyunk ahhoz, hogy a házasság érdekében szolgák legyünk, az az érett lelki férfi és nő ismérve, akik Istent akarják tisztelni. Fontos, hogy bölcsen, biblikus tulajdonságok alapján válasszuk meg a társunkat, de ugyanilyen fontos, hogy lelkileg mi is növekedni tudjunk, és alávessük magunkat Isten akaratának. Az a férfi, aki igyekszik Isten szíve szerinti férfi lenni, képes lesz segíteni feleségének, hogy ő is Isten szíve szerinti nő lehessen, és a múlttól függetlenül, képesek lesznek egy olyan istenfélő házasságot építeni, amelyben mindkettejük örömét leli.

EnglishVissza a magyar oldalra

Összeházasodhat-e egy szűz hívő valakivel, aki nem az?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries