settings icon
share icon
Kérdés

Mi tévő legyen egy keresztény, ha hitetlen a házastársa?

Válasz


A keresztény életben a legnagyobb kihívások egyike, ha valakinek hitetlen a házastársa. A házasság szent szövetség, amelyben két ember egy testté lesz (Mt 19:5). Hívők és hitetlenek számára olykor nagyon nehezen megy a békés együttélés (2Kor 6:14-15). Amikor az egyik fél a házasságkötés után tér meg, hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ő és a társa két különböző fennhatóság alatt állnak.

Ilyen helyzetben sok keresztény kiutat keres a házasságából abban a meggyőződésben, hogy csakis így tud Isten dicsőségére élni. Pedig Isten Igéje ennek az ellenkezőjét állítja. Nagyon fontos, hogy ne pusztán beletörődjünk a helyzetünkbe, hanem nehéz kihívások közepette is szüntelenül keressük a módját annak, hogy miként szerezhetnénk dicsőséget Istennek (1Kor 7:17). Az 1Koringhus 7:12-14 versekben kifejezetten azokhoz szól a Biblia, akik hitetlenekkel élnek házasságban: „A többieknek pedig én mondom, nem az Úr: ha egy testvérnek hitetlen felesége van, aki kész vele élni, ne bocsássa el. És ha egy asszonynak hitetlen férje van, és ez kész vele élni, ne hagyja el a férjét. Mert a hitetlen férj meg van szentelve hívő felesége által, a hitetlen feleség pedig hívő férje által; különben gyermekeitek is tisztátalanok volnának, így azonban szentek.” A hitetlen társsal élő keresztényeknek imádkozniuk kell azért, hogy a Szent Szellem erejével bizonyságot tehessenek Krisztusról, és Isten jelenlétének a világosságában élhessenek (1Jn 1:7). Vágyakozniuk kell Isten átformáló ereje után, amely megváltoztatja a szívüket, és megtermi bennük a Szent Szellem gyümölcsét (Gal 5:22-23). A hívő feleségnek kötelessége az engedelmesség – még hitetlen férjével szemben is (1Pt 3:1), de csak akkor lesz képes eleget tenni ennek az elvárásnak, ha Isten közelségében marad, és az Ő kegyelmére támaszkodik.

A keresztények nem élhetnek elszigetelt életet; külső forrásból, így a gyülekezetből vagy bibliatanulmányozó csoportokból is segítséget meríthetnek. A házastársi kapcsolat akkor is szent marad, ha az egyik fél hitetlen, éppen ezért a keresztény félnek mindennél fontosabb feladata, hogy imádkozzon a társáért, és jó példával járjon előtte, mert így Krisztus fénye ragyoghat a családban rajta keresztül (Fil 2:15). Nyújtson reménységet és célt a felemás igában élő keresztények számára az 1 Péter 3:1-ben olvasható ígéret, miszerint magaviseletükkel „megnyerhetik” hitetlen társukat.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi tévő legyen egy keresztény, ha hitetlen a házastársa?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries