settings icon
share icon
Kérdés

Miért számít a házasság előtt együttélés bűnnek?

Válasz


Lényegesen könnyebb volna ezt a kérdést megválaszolni, ha a Szentírás tartalmazná azt a világos kijelentést, mely kimondja „a frigyre lépés előtti együttélés egyenlő a bűnnel". Mivel a Bibliában ezt illetően nem találunk ilyen-, vagy ehhez hasonló határozott kijelentést, így sok magát kereszténynek valló ember is azt állítja, hogy a házasság kötelékén kívül való együttélés nem számít bűnnek. A legvalószínűbb oka annak, hogy a Szentírás miért nem tartalmaz ezt a témát érintő világos állítást pontosan az, hogy a bibliai időkben szinte teljesen elképzelhetetlen — és ennél fogva széles körben ismeretlen — volt az, hogy egy férfi és egy nő házasfelek módjára éljenek együtt, anélkül hogy megházasodtak volna. Ez egyaránt igaz a kor zsidó és keresztény közösségeire is. Mikor jelen szócikkünkben az együttélés szót használjuk, akkor kifejezetten az együttélés ennek a formájára utalunk, vagyis arra, mikor egy férfi és egy nő férjhez és feleséghez hasonló módon élnek együtt, a házas élet minden vonatkozásával együtt, azaz a szexuális együttlétet is beleértve. Pontosításképpen még egyszer hangsúlyozzuk, hogy nem az egy háztartásban élő – egymással intim (nemi) kapcsolatban nem álló – férfi és nő együttéléséről beszélünk.

Még ha az együttélés ezen minősített esetét illetően nem is találunk konkrét kijelentést a Bibliában, azt egy szóval sem állíthatjuk, hogy a Biblia teljesen néma maradna ez ügyben. Azonban hogy a Szentírás álláspontját jobban megértsük, különböző igerészeket kell egymással egybevetnünk, hogy belőlük leszűrhessük azokat a jól definiált vezérelveket, melyek a férfi és a nő házasságon kívüli szexuális érintkezését egyértelműen bűnként sorolják be. Számos bibliai részt idézhetünk a paráznaság tilalmával kapcsolatban. Isten ilyen parancsai közé tartoznak a következő igehelyeken található kijelentések: Apostolok Cselekedetei 15:20; 1.Korinthusbeliekhez 5:1; 6:13, 18; 10:8; 2.Korinthusbeliekhez 12:21; Galátziabeliekhez 5:19; Efézusbeliekhez 5:3; Kolossébeliekhez 3:5; 1.Thesszalonikabeliekhez 4:3; Júdás 7. A görög „porneia" szó, mely a legtöbb fordításban paráznaságként és házasságrontásként jelenik meg, szó szerint „törvénytelen bujaságot" jelent. Mivel a megélt szexualitás egyetlen törvényes kerete az egy férfi és egy nő között megköttetett házasság (1.Mózes 2:24; Máté 19:5), a szexuális viszonyok minden más típusa – legyen szó paráznaságról, házasság előtti szexről, homoszexualitásról és minden másról – törvénytelen, azaz bűnös cselekedetnek minősül. Mindezek fényében már jól látható, hogy a házasság előtti együttélés a paráznaság-, azaz a szexuális jellegű bűnök kategóriájába esik.

A Zsidókhoz írt levél 13:4 igerésze a házasság tisztességét hangsúlyozza: „Tisztességes minden tekintetben a házasság és a szeplőtelen házaságy; a paráznákat pedig és a házasságrontókat megítéli az Isten." Ez az igevers határozottan választja szét mindazt, ami tiszta és tiszteletreméltó mindattól, ami a szexuális erkölcstelenség kategóriájába esik, azaz mindent, ami a házasságon kívül megy végbe. Mivel a házasságon kívüli együttélés, már a nevéből fakadóan is, a házasságon kívül történik, így bűnnek minősül. Minden olyan pár, amely a házasság — Isten rendelése szerinti törvényes — keretein kívül él együtt, Isten nemtetszését és végül ítéletét vonja saját fejére.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért számít a házasság előtt együttélés bűnnek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries